Múlt-kor.hu

Hat híres gépeltérítési eset

Hat híres gépeltérítési eset

2014. március 18. 11:35

A legutóbbi értesülések szerint a Malaysia Airlines eltűnt Boeing 777-esét gépeltérítők rabolhatták el, s az akcióban maguk a pilóták is részt vettek. A bűnözőknek több céljuk lehetett a 239 utast szállító géppel, amelyet már a fél világ keres Ausztráliától egészen Kazahsztánig - eddig hiába. Összeállításunkban a történelem számos gépeltérítése közül szemezgettünk.

Az első

A történelem első, feljegyzett és nyomon követett gépeltérítése egy kereskedelmi repülőgéppel történt meg 1948. július 16-án. A kísérlet kudarccal végződött, s a mindössze két éve működő Cathay Pacific légitársaság Miss Macao nevű,  PBY-5 Catalina típusú hidroplánja a kínai Makaó mellett a tengerbe csapódott.

A gép Makaóból Hongkongba tartott, amikor a felszállás után négy fegyveres férfi át akarta venni az irányítást a repülőgép felett, majd a terv szerint váltságdíjat követeltek volna érte. Nagy zűrzavar kerekedett a kis utasszállítón, s a pilóta megtagadta az engedelmességet, a másodpilóta pedig megtámadta az egyik gépeltérítőt. A kavarodásban a pilótát agyonlőtték, aminek következtében elvesztették az irányítást a hidroplán felett, amely 26 emberrel a fedélzetén a tengerbe zuhant. Csupán egy ember, Huang Ju élte túl a szerencsétlenséget, aki még a becsapódás előtt kiugrott a vészkijáraton. Később bevallotta: ő volt az egyik gépeltérítő.

Hat híres gépeltérítési eset

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra