Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A hét törpe kalandjai Auschwitzban

Ahogy a fényszórók erősen megvilágították az állomásra begördülő újabb, zsidókkal telezsúfolt szerelvényt, az auschwitzi rámpán várakozó SS-tisztek alig akartak hinni a szemüknek. A hét törpe miután nagy nehezen lekászálódott a vonatról, körbe álltak, s meg se próbáltak utat törni maguknak a foglyok között. Egyikőjük dedikált képeslapokat nyújtott át az őket körülvevő katonáknak. Amint a népes törpefamíliát megpillantó SS-tiszt felocsúdott a kezdeti döbbenetből, csak ennyit mondott: „Ébresszék fel a doktort”.

Mint kiderült, az őrök előtt a világhírű utazó csapat, a Liliputi Társulat tagjai álltak. Az Erdélyből származó Ovics család a legnagyobb auschwitzi törpefamília volt, megmenekülésük pedig a holokauszt egyik legkülönlegesebb története, amelyre csak évekkel a második világháború után, hosszas kutatómunkát és a túlélőkkel folytatott interjúkat követően derült fény. A családfő Ovics Eizik Simon – foglalkozását tekintve vándorrabbi, ceremóniamester (marselik) – volt, akinek két normális növésű feleségétől összesen tíz gyermeke született, köztük hét törpe. A gyermekek később saját társulatot alapítottak, amellyel Magyarországon, Romániában és Csehszlovákiában zenés-szórakoztató műsorokkal léptek fel, jiddis, magyar, román, orosz és német nyelven énekeltek, sikert sikerre halmozva – még a román király előtt is megmutathatták tehetségüket.
Miután 1940. augusztus 30-án Magyarország a második bécsi döntés nyomán visszakapta Romániától a trianoni békével elcsatolt Észak-Erdélyt, a faji törvények itt is életbe léptek. A mindig elegáns ruhákban fellépő Ovicsék azonban hamis papírokkal a zsebükben további szűk négy évig zavartalanul turnézhattak. Páratlan sikerük 1944 tavaszáig tartott: őket is deportálták Auschwitz-Birkenauba.

“Nem a pékségbe jöttél”

Azon az 1944 májusi éjszakán Joseph Mengele már aludt a közeli főhadiszálláson levő szobájában. Egyetlen törpe miatt a tisztek bizonyára fel sem ébresztették volna, hiszen Mengele néha egy-egy ikerpárt vagy törpét rövid szemrevételezés után azonnal halálba küldött. Valószínű, hogy ha a törpék külön-külön érkeznek, ők is osztozkodtak volna a megsemmisítő táborokban meggyilkolt milliók sorsában, de amikor értesítették, hogy egy nagy törpecsalád érkezett, a Halál Angyala egy pillanatig sem habozott.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2014. tavasz számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra