Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Eladó a zsibói Wesselényi-kastély

2014. február 27. 16:59 MTI

Az örökös megbízásából másfél millió euróért (466 millió forint) árulja egy ügyvédi iroda a zsibói Wesselényi-kastélyt. Szakács Zsolt, a zilahi Ilea és Szakács ügyvédi iroda képviselője elmondta, az elmúlt napokban kezdték keresni a vásárlót a kastélyra, mely március 31-től válik eladhatóvá. Addig élhetne ugyanis az elővásárlási jogával az egykori kastélyparkban működő botanikus kert. Az oktatási tárca alárendeltségében működő botanikus kert és biológiai kísérleti állomás európai uniós források bevonásával szerette volna megvásárolni a kastélyt, de pályázatát elutasították.

<

A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély 2200 négyzetméteres hasznos területtel rendelkezik. A tízhektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen a botanikus kert működik.

Szakács Zsolt elmondta, háromszor is felértékelték a kastélyt, az épület és az áruba bocsátott telek értéke mindhárom esetben meghaladta 1,5 millió eurót. Hozzátette, a látványos épület jó állapotban maradt meg, felújítására azonban további jelentős összeget kell fordítania a majdani tulajdonosnak.

Fekete Pál szilágysomlyói ügyvéd - aki a kastély örökösét a visszaszerzési folyamatban képviselte - elmondta, a kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja a jelenleg 76 éves, Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva, aki 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. 1997-ben az állam csekély összegű kártérítést fizetett az épületért, amit a család visszafizetett az államnak, amikor a törvények módosítása nyomán a természetbeni visszaszolgáltatásra is lehetőség nyílott. Fekete Pál hozzátette, a család azért kényszerül most a kastély eladására, mert nem tudja előteremteni a felújításhoz, karbantartáshoz szükséges összeget.

A zsibói Wesselényi kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok (úttörők) házaként működött. Az 1989-es romániai rendszerváltás után is a gyermekek számára szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne. Visszaszolgáltatásáról 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Eladó a zsibói Wesselényi-kastély

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra