Múlt-kor.hu

Ezüst karika fülbevaló is volt a bibliai város romjai között

Ezüst karika fülbevaló is volt a bibliai város romjai között

2014. február 26. 08:28

Egyelőre nem tudni, kik és miért hagyták hátra azt a 3200 éves ezüst karika fülbevalót, amelyet egy izraeli település romjai között találtak.

Ábél-Bét-Maaka egy bibliai város volt, amely ellen Dávid (i. e. 1004-965) seregének vezére, Joáb indult, hogy megölje Bikri fiát, Sebát. Mikor embereivel megérkezett Ábél-Bét-Maaka alá és ostrom alá vették a települést, egy bölcs asszony kiáltott ki a városból. "Az asszony ezt mondta: Hajdanában így szoktak beszélni: Ábélben kérjetek tanácsot, akkor célhoz értek! Én Izráel egyik békeszerető városa vagyok, te pedig meg akarsz ölni egy izráeli várost, egy anyát? Miért akarod elpusztítani az Úr örökségét?" (2Sám 20, 18-19.) Joáb ekkor elmondta, hogy a Dávid királyra kezet emelő Sebát keresik; erre a városlakók fogták és lefejezték a rebellist, akinek a fejét kihajították a várfalon Joábnak, így Ábél megmenekült, Joáb csapatai pedig elvonultak. A várost, amely a Krónikák második könyvében Ábél-Maim néven szerepel, a Szentírás szerint Benhadad és III. Tukulti-apil-Ésarra asszír király is megostromolta.

A korsót és benne a fülbevalót a hajdani város egyik masszív épületének - valószínűleg egy torony - északi részén találták meg és 3200 éves lehet. Meglepő módon semmi jelét nem találták annak, hogy a kincset elrejtették volna, se annak, hogy egykori tulajdonosa visszament volna érte. "Az ékszert egy láthatóan koszos padlón, egy kisméretű korsóban találtuk a falnak támasztva. Nem úgy tűnik, mintha egy falmélyedésbe vagy bármilyen más rejtekhelyre dugták volna" - mondta el Nava Panitz-Cohen és Ruhama Bonfil.

Utóbbi tény egyelőre komoly fejtörést okoz a régészeknek. "Talán a családnak hirtelen kellett elhagynia otthonát, s bár remélték, hogy visszatérhetnek, ez végül nem sikerült" - adtak egy lehetséges magyarázatot a kutatók. A későbbi századokban törmelék és föld fedte be a területet, így senki nem tudta, milyen érték lapul ott. A kutatók által említett "masszív épület" egy torony lehetett, amely a Hule-völgyre tekintett. Idővel nem használták, a terület északi részén pedig lakóházakat alakítottak ki. A települést, amely ma Tell Abil el-kame néven ismert, már a 19. században azonosították, de eddig kevés régészeti kutatás folyt a területén.

Hogy ki viselte a fülbevalót, egyelőre szintén rejtély. "Az ősi ikonográfiákból és temetkezésekből tudjuk, hogy a férfiak szintén hordtak ékszereket, így elképzelhető, hogy ezek nem csak női díszek voltak" - így Panitz-Cohen és Bonfil. Az is kérdéses, hogy a tengeri népek erre az időre tehető felbukkanása és pusztítása milyen hatással volt Ábél-Bét-Maaka életére - már ha volt egyáltalán. Valószínűleg a kánaániták uralták a települést, amely ha is elnéptelenedett, az nem tartott sokáig, s hamarosan új lakók költöztek az észak-izraeli városba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ezüst karika fülbevaló is volt a bibliai város romjai között

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra