Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felépítenek egy Árpád-kori falut

2014. február 11. 10:04 MTI

Árpád-kori falu építését tervezik a Sóstói Múzeumfaluban, amely az idén ünnepli létrejöttének 35. születésnapját, és jubileumi programsorozattal várja a látogatóit.

Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa elmondta, hogy az Árpád-kori falut a Jósa András régészei építik fel, Istvánovits Eszter vezetésével. A régészek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ásatások során talált leletek alapján rekonstruálnak egy honfoglalás idején állhatott települést, amelynek építését nyáron kezdik meg, és októberre fejezik be.

Az Árpád-kori falu október 10-től lesz látogatható, s a megnyitónapon, amelynek keretében emlékülésen idézik fel a nyírségi skanzen 35 évének történetét, egy honfoglalás korabeli jelmezes vásárt is szerveznek és szabadtűzön főzött réges régi ételekből tartanak kóstolót.

Kisgyörgy Tamás a Sóstói Múzeumfalu idei programsorozatát ismertetve kiemelte azt is, hogy az idei első rendezvényt április 21-én, húsvéthétfőn tartják, a hagyományos falusi húsvét népszokásait mutatják be. Látható lesz például az egyházi felekezetek egymástól eltérő, a húsvéti ételeket felsorakoztató ünnepi asztalai, valamint húsvéti locsolkodáson, utcaszínházi és folklórprogramon, illetve kirakodóvásáron is részt vehetnek majd a látogatók.

Az Árpád-kori falu októberi megnyitása után az idei záró program pedig a november 11-i Márton-napi vígasság lesz a Sóstói Múzeumfaluban, libás ételek főzésével, sütésével és kóstolásával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felépítenek egy Árpád-kori falut

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra