Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egyedülálló Apollón-szobor került elő Gázában

2014. február 11. 18:22

Felbecsülhetetlen értékű ókori bronzszoborra bukkantak a Gázai övezetben: az alkotás megtalálásának körülményei igen zavarosak, ahogy pontos kora sem ismert, de becslések szerint legalább kétezer éves lehet.

A régészek egyelőre nem jutottak hozzá a felbecsülhetetlen értékű bronzalkotáshoz, így egyelőre néhány elmosódott felvétel segítségével próbálnak még többet megtudni az egyelőre nem túl szakszerű körülmények között, Hupikék törpikés takarón "tárolt" ókori szoborról, amelyet az i.e. 5. és az i.e. 1. század közé tesznek, így legalább kétezer éves.

"Egyedülálló, felbecsülhetetlen értékűnek mondanám - olyan, mintha valaki azt kérdezi, mi az értéke a Mona Lisának" - fogalmazott Jean-Michel de Tarragon jeruzsálemi bibliaszakértő. "Nagyon-nagyon ritka, ha olyan szobrot találunk, amely nem márvány vagy kő, hanem fémből készült - tette hozzá.

A szakemberek szerint a tökéletes állapotban megtalált Apollón-szobrot valószínűleg homok borította, s a szárazföldön került elő, mert nem volt rajta se kagyló, se olyan sérülés, ami a vízből kiemelt fémszobrokat jellemzi. Az állítólagos megtaláló, a 26 éves palesztin halász, Joudat Ghrab azonban egy teljesen más történettel állt elő: eszerint a szoborra a vízben, száz méterre a partoktól bukkant, amit szamárkordéján cipelt haza.

A zöldes-barnás alkotás a fiatal, atlétikus görög istent, Apollónt ábrázolja; izmos lábai vannak, két keze kinyújtva, tenyere felfelé tartva, haja göndör, egyik szemében egy kék kővel, a másik azonban üres. A szobor hiányos, mivel Ghrab és egyik bátyja levágta kezének egy-egy ujját, amit szakértővel vizsgáltattak meg, hogy kiderítsék, esetleg nem aranyból van-e; a bronzszoborra végül az egyik Hamász-milícia csapott le, majd egy időre felbukkant az eBay-en is, ahol 500 ezer dollárért kínálták. Sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy csempészszállítmány részeként került a tengerpartra.

Mikor a Hamász polgári hatóságainak tudomására jutott az értékes szobor holléte, a rendőrség lefoglalta; sajtóhírek szerint rendőrségi nyomozás indul annak kiderítésére, ki akarta eladni az Apollo-szobrot. Eddig több külföldi intézmény is jelezte a gázai hatóságok felé, hogy segítenek a restaurálásban, a genfi múzeum és a Louvre pedig kölcsönvenné a bronzszobrot, amelyet hamarosan Gázában állíthatnak ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egyedülálló Apollón-szobor került elő Gázában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra