Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Két új Szapphó-verset találtak egy papiruszon

2014. január 30. 11:52

Egy magángyűjteményben levő papiruszon két, Szapphó által írt verset azonosított egy oxfordi tudós. A felfedezés azért is szenzációs, mert két versének kivételével műveiből kizárólag csak töredékek maradtak fenn az utókorra.

Hibátlan állapotú papirusz

A lírikus életéről nem sokat tudunk, születési helye és ideje is bizonytalan. Az i.e. 6. században, Leszbosz szigetén élt és alkotott Szapphó (eredetileg Pszapphó) korának egyik legjelentősebb költője volt, fő témája a szerelem és a vágyakozás szerelmének tárgya iránt, leghevesebb verseit sokszor barátnőinek címezte. Platón szerint Szapphó nem is költőnő, hanem a Múzsák egyike volt, aki még az athéni Szolónt is megihlette.

A két, újonnan felfedezett verset lélegzetelállítónak nevezte a papiruszokat tanulmányozó harvardi kutató, Albert Henrichs. "Ez a legjobb állapotban levő Szapphó-papirusz, csak az első versszak néhány betűjét kell helyrehozni, nincs egyetlen olyan szó sem, ami bizonytalan lenne" - fogalmazott a klasszika-filológus.

Az egyik vers Charaxosról és Larichosról szól, akik Szapphó testvérei lehetnek, ebben a költő a tengeri útra induló Charaxosért aggódik, a másik pedig egy szerelmes vers, amelyben Szapphó Aphroditéhoz könyörög. A 3. századi papiruszt egy ismeretlen műgyűjtő juttatta el Oxfordba, ahol Dirk Obhink klasszika-filológus azonnal felismerte az ókori lelet fontosságát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Két új Szapphó-verset találtak egy papiruszon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra