Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a Moszadról

2014. január 22. 11:25

<

1. Izrael titkosszolgálata, az 1949-ben megalapított Moszad a világ egyik leghatékonyabban működő állambiztonsági szervezete, ám módszerei miatt sokan bírálják a testületet.

2. Egyes becslések szerint a Moszad világszerte jelenleg 35 ezer ügynököt irányít, ebből 20 ezer aktív és 15 ezer alvó ügynök.

3. A Moszad vezetője csak az izraeli miniszterelnöknek tartozik beszámolással és a kormányfő ad engedélyt a műveletek végrehajtására is.

4. A világon Izrael költi a bruttó nemzeti jövedelmének legnagyobb hányadát hírszerzésre.

5. Egy összeesküvés-elmélet szerint a Kennedy-gyilkosságot is Moszad-ügynökök követték el, mivel az izraeli vezetés úgy értesült, JFK meg akarja akadályozni, hogy Izrael atomfegyverhez jusson.

6. A szovjetunió vezetőjének, Nyikita Hruscsovnak 1956 februárjában elmondott, a sztálini rendszer bűneit leleplező beszédét a Moszad juttatta el a CIA-hoz.

7. A Moszadot Adolf Eichmann egyik fiának barátnője, egy Sylvia Hermann nevű, Buenos Airesben élő zsidó lány vezette a náci tömeggyilkos nyomára.

8. A Moszad 1960-ban közel járt a korábban emberkísérleteket folytató Josef Mengele elfogásához, azonban az utolsó pillanatban – nehogy veszélyeztessék Eichmann kézre kerítését – feladták a tervet. A „halál angyalának” ezután nyoma veszett.

9. Az 1943-ban Mussolinit a fogságból kiszabadító Otto Skorzeny volt SS-tiszt 1963-tól Egyiptom fegyverkezését segítő német tudósok tevékenységéről szolgáltatott információkat a Moszadnak.

10. A Moszad ügynökei 1973. július 21-én a norvégiai Lillehammerben terhes felesége szeme láttára megöltek egy marokkói pincért, mivel összekeverték az 1972-es müncheni terrortámadás egyik felelősével. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a Moszadról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra