Múlt-kor.hu

Megújult a szigligeti vár

Megújult a szigligeti vár

2013. december 16. 11:41 MTI

Több mint 300 millió forintos fejlesztési projekt zárult le a szigligeti várban - tájékoztatott a település polgármestere. Balassa Balázs hozzátette: a megújult várat hamarosan birtokba vehetik a látogatók.

Tájékoztatása szerint a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című pályázathoz Európai Uniós forrásból csaknem 302 millió forintot nyertek, a projekt célja az épített örökség megóvása, a vár és környezetének újfajta, interaktív bemutatása, akadálymentesítés és munkahelyteremtés volt.

A komplex megújítás során új falak, tetők, tornyok épültek, amelyek pontosabb képet adnak az egykori várról. Emellett új kiállítóhelyek jöttek létre, kápolnát és kovácsműhelyt alakítottak ki. A korra jellemző egyéb kiegészítők, például a konyhai eszközök, ágyúk segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek a vár egykori mindennapjaiba is - mondta el a polgármester.

Az esélyegyenlőség biztosítsa érdekében a mozgáskorlátozottak számára az úgynevezett Tanítóházban interaktív kiállítóteret hoztak létre, itt a látogatók a várban elhelyezett kamerák élőképeit tekinthetik meg. Az informatikai és egyéb eszközbeszerzésnek köszönhetően az érdeklődők olyan modern műszaki megoldásokkal találkozhatnak, amelyek az eddigi élményeket még teljesebbé teszik.

A várkamerák, a 3D Kronoszkóp és az érintőképernyős terminálok segítségével új képet kaphatnak a látogatók a Szigligeti várról, annak korabeli életéről. A beruházás modern színpadi elemek, hang- és fénytechnikai berendezések beszerzését is tartalmazta. Szigliget ezzel a fejlesztéssel jelentős lépést tett annak érdekében, hogy a Szigligeti vár a kulturális- és örökségturizmus egyik meghatározó célpontjává és a kultúra jelentős helyszínévé váljon mind a hazai, mind a külföldi látogatók körében - összegezte Balassa Balázs.

Megújult a szigligeti vár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra