Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtartják a hopi indián maszkok árverését 

2013. december 9. 14:39 MTI

Elutasította egy francia aukciósház az Egyesült Államok párizsi nagykövetségének sürgős kérését, hogy halassza el több tucat hopi indián maszk árverését.

<

Az EVE aukciósház hétfőn közölte: megrendezik a műtárgyak estére tervezett árverését, amelynek elhalasztását a párizsi amerikai nagykövetség szombaton kérte azért, hogy a hopi törzs illetékeseinek lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a francia fővárosba utazzanak és azonosítsák az általuk szentnek tartott maszkokat.

"A hopi törzs lehetőséget kapott arra, hogy a múlt héten egy bíró előtt kifejtsék érveiket, amelyeket azonban elutasítottak" - olvasható az aukciósház nyilatkoztában. Azt is közölték, hogy levelet váltottak a San Carlos apacs törzzsel, amelytől szintén szerepelnek műtárgyak az árverésen.

Az EVE aukciósház magángyűjtőtől származó 25 hopi, apacs és zuni indián tárgy elárverezésére készül hétfőn és kedden az után, hogy az őslakosok érdekvédelmében fellépő Survival International bírósági keresetét az árverés felfüggesztéséről egy párizsi bíró pénteken elutasította.

Szombaton az Egyesült Államok párizsi nagykövetsége az UNESCO által a kulturális javak tulajdonának átruházásáról és exportjáról 1970-ben elfogadott konvencióra hivatkozva kérte két amerikai indián törzs nevében az árverés elhalasztását, mondván a nemzetközi szerződést Franciaország is aláírta.

Ezek a tárgyak óriási jelentőségűek az arizonai székhelyű hopi és a San Carlos apacs törzsek számára, és nem szabad árverésre bocsátani őket "kapkodva, a két törzzsel való konzultáció nélkül" - írták az aukciósházhoz intézett felhívásukban. Tavasszal a Neret-Minet francia cég vette semmibe amerikai őslakos törzseket támogató aktivistáknak, köztük Robert Redford Oscar-díjas filmszínésznek azon kérését, hogy ne árverezzen el amerikai törzsi ereklyéket, és 70 maszkot 930 ezer euróért adott el.

Az amerikai őslakosok tárgyainak árverése 1990 óta tiltott az Egyesült Államokban, Franciaországban azonban nem létezik hasonló törvény. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint mintegy 18 ezer hopi indián él az Egyesült Államokban, többségük egy kelet-arizonai rezervátumban. A hopik szerint szentségtörést követnek el azok, akik gyűjtik, vagy eladják ősi tárgyaikat, amelyeket különféle, például beavatási szertartásaik során használnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtartják a hopi indián maszkok árverését 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra