Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Páratlan párok: megjelent a Múlt-kor téli száma

2013. november 29. 15:15

Tiltott szerelmek, meghökkentő, tragikus és szívszorító kapcsolatok, őszinte rajongás a másik iránt – a Múlt-kor történelmi magazin téli számában öt páratlan párt mutatunk be, akik nem csak a közélet, de a politika színterén is maradandót alkottak. A szerelmesek titkain túl a haláltáborok orvosának második életéről, Garibaldi magyar parancsnokairól és a Tenkes kapitánya című film kulisszatitkairól is olvashatnak.

<

Ritka dolog, ha egy színészpár tagjai nemcsak saját, de közös mítoszukat is képesek megteremteni. Legalábbis erről árulkodik a tény, hogy a magyar színészuniverzumból eddig egyedül Ruttkai és Latinovits kettőséről neveztek el kisbolygókat. Filmek és színdarabok egész sorában alakítottak szerelmeseket. A nézők elképzelték, hogy a játék akkor is folytatódik, amikor a függöny már legördült. Olykor így is történt. Néha „vijjogva, sírva, kergetőzve”.

Talán egyetlen szerelmespár története sem izgatta annyira a XX. századi közvélemény fantáziáját, mint a külön-külön is méltán népszerű Domján Edit–Szécsi Pál-kettősé. Viharos, de annál intenzívebb kapcsolatuk mindössze 10 hónapot ért meg. Viszonyuk rövidsége, illetve érzelmi életük vehemenciája hasonlít reneszánsz-kori elődjeikére, a veronai Rómeó és Júlia-párosra, igaz, utóbbiak nem szakítottak egymással. Abban azonban ugyancsak közös a sorsuk, hogy mindkét pár mindegyik tagja önkezével vetett véget életének.

Evita Perón egyszerre volt a rendszer lelke, ereje és szenvedélye a peronista Argentínában. Nem lehetett nem szeretni, nem lehetett nem gyűlölni. Az amerikai színésznő, Grace Kelly és a monacói herceg filmvászonra illő kapcsolata mellett most Sáfár Anikó és Berecz János különös házasságáról is olvashatnak. Kiderül, milyen volt színésznőt szeretni a szocializmusban, hogy mit keresett egy Oscar-díjas színésznő az európai törpeállamban, s hogy mire jó a dühös asszony a háznál.

A különös párosok titkain túl az évszázad műkincsrablásával, Garibaldi magyar parancsnokaival, valamint a Tenkes kapitánya című film forgatásának kulisszatitkaival is megismerkedhetnek. Továbbá bemutatjuk az első magyar űrutazás sajtótörténeti bakijait és bornírtságait: magyar asztronauták a zűrben - az 1979-es startot le kellett fújni.

Kiderül, milyen volt Shakespeare elveszett világa, és feltárul a Halál Angyalának nevezett Josef Mengele második élete is. A hírhedt orvos sértetlenül elkerülte a felelősségre vonásokat, kivégzéseket, s még több mint 30 évet élt a nácizmus összeomlása után. Sőt, igen jól érezte magát...

A képzőművészet kedvelőivel ezúttal Jan Vermeer titkos vágyvilágába pillantunk bele, a kastélyok szerelmeseit pedig a Zichy-család ősi fészkébe kalauzoljuk el. Ragu rovatunk fogyasztásra nem javallott bájitalok receptjeit mutatja be. Mégis lenne recept a szerelemre?

Magazinunkkal - a tavaszi lapszám megérkezéséig - ezúttal 4 múzeumot fedezhetnek fel ketten, csupán egy jegy áráért. A Múlt-kor történelmi magazin legújabb száma november 29-től kapható az újságárusoknál! Honlapunkon már bankkártyával is előfizethet a kiadványra, kedvezményesen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Páratlan párok: megjelent a Múlt-kor téli száma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra