Múlt-kor.hu


	Mi Kennedy eszmei öröksége?

Mi Kennedy eszmei öröksége?

2013. november 20. 08:04 MTI

John F. Kennedy reményt adó, eszmei öröksége ma is érezhető, a történészek azonban arra mutatnak rá, hogy ha személyes karizmájától eltekintenek és pusztán elnöki tevékenységéből vonnak mérleget, a tényleges politikai vívmányok hézagosak maradnak.

A legenda

Az Egyesült Államok ezen a héten a Kennedy ellen elkövetett merénylet ötvenedik évfordulójára emlékezik. Az elnök halála olyan sokkot váltott ki világszerte, hogy az akkor élt emberek többsége még ma is fel tudja idézni, mit csinált abban a pillanatban, amikor a 46 éves Kennedyt 1963. november 22-én a Texas állambeli Dallasban lelőtték. Mostanában azonban, fél évszázaddal később a fiatal, energikus elnökről alkotott képet sokan tüzetes vizsgálatnak vetik alá.

"JFK" 1960-as megválasztásával "a változás prófétája" került a Fehér Házba, aki inspirálta a baby-boom generáció tagjait, akinek elnöksége a puszta reményt testesítette meg, és akinek ragyogó életpályáját teljesen váratlanul törte ketté a dallasi fegyveres támadás. Kennedy az örök ifjúság és a soha meg nem fakuló ígéret szimbóluma marad. Vannak olyanok, akik a második világháború bátor hősét, néhányan az atletikus termetű, sármos mosolyú férfit, mások a szoknyavadász családapát, végül sokan a kubai válság ideje alatt az atomháborút hajszál híján elkerülő vezetőt látják benne.

Az utána következő amerikai elnökök szinte mindegyike felidézte örökségét, rámutatott retorikai képességeire és vonzerejére. Összeesküvés-elméletek már a halálos kimenetelű merénylet előtt is születtek szerelmi kalandjairól vagy törékeny egészségi állapotáról - akkor is, ha kicsattant az egészségtől és az energiától. Ezek a közszájon forgó történetek jelentősen hozzájárultak a Kennedy-legenda felépítéséhez.

Leonard Steinhorn professzor szerint, aki az egyik washingtoni egyetemen tanítja Kennedy politikai örökségét, JFK volt az első amerikai államfő, aki megértette, és kifinomult módszerekkel használta ki a televízió hatalmát. "Kennedyt még ma is modellként állítják az elnöktől elvárható karizma, tiszteletet parancsoló magatartás vagy a vezetői képességek tekintetében" - tette hozzá a professzor. Ezzel szemben Jeffrey Engel, a dallasi Southern Methodist University egyetemi tanára úgy véli, hogy "csekély John F. Kennedy hatása a mai generációkra. Kicsit szomorú kimondani, de öröksége és elnöki hagyatéka befejezetlen".


	Mi Kennedy eszmei öröksége?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra