Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény az ördögűzésről

2013. november 6. 10:06

<

1. A testet megszálló gonosz szellem kiűzése, vagyis az ördögűzés ősidők óta létező, a legtöbb vallásban megtalálható, napjainkban is gyakorolt, de sokak által szemfényvesztésnek tekintett szertartás.

2. A „megszállottakat” általában ugyanazokról a jelekről ismerik fel: emberfeletti ereje lesz, káromkodik, köpköd, fél a szenteltvíztől, és olyan nyelveken beszél, amelyeken sohasem tanult.

3. Az orvosok szerint többek között epilepsziás, skizofréniás, elmebajos, Tourette-szindrómás és a disszociatív identitászavaros betegek is a „megszállottság” tüneteit produkálhatják.

4. Már egy i. e. 3000-re datálható babiloni agyagtáblán is találhatók démonok ellen használatos ima- és énekszövegek.

5. Az evangéliumok szerint Jézus maga is kiűzte az ördögöt a megszállottakból. A keresztény exorcisták a mai napig az ő nevében folytatnak ördögűző tevékenységet.

6. A 16. században az ördögűzés a protestánsok és a katolikusok közötti harc eszközévé vált. 1566-ban a laoni katolikus püspök szabadította meg a 16 éves Nicole Aubreyt démonjától, aki Belzebúbnak, a protestánsok hercegének nevezte magát. A katolikusok szerint Isten így üzent, hogy az ő oldalukra állt.

7. A katolikus egyház 1614-ben adta ki ördögűzéssel kapcsolatos szertartáskönyvét, amelyet csak 1999-ben újított meg.

8. II. János Pál pápa élete során legalább három alkalommal használta ördögűző képességeit. Utoljára 2000-ben, egy 19 éves olasz lányon hajtotta végre a szertartást – sikertelenül.

9. Az ördögűzés napjainkban is vezethet tragédiához. 2003-ban egy 8 éves amerikai autista fiú, 2005-ben Romániában pedig egy fiatal apáca (akit három napig hagytak étlen-szomjan egy kereszten) halt bele a szertartásba.

10. A Vatikán jelenlegi elsőszámú ördögűzője, Gabriele Amorth atya elmondása szerint már több mint 160 ezer szertartást hajtott végre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	10 tény az ördögűzésről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra