Múlt-kor.hu

Ahol JFK gyilkosa a merénylet előestéjét töltötte

2013. november 5. 17:11 MTI

Megnyitják a látogatók előtt azt a dallasi családi házat, ahol John F. Kennedy amerikai elnök gyilkosa, Lee Harvey Oswald a merénylet előtti éjszakáját töltötte. A Dallas Irving nevű kertvárosában található múzeumház szerdától várja az érdeklődőket.

A ránézésre jelentéktelennek tűnő kétszobás kertvárosi ház örökre összekapcsolódik az 1963. november 22-én elkövetett gyilkossággal. Az elnök halálának 50. évfordulója alkalmából múzeummá alakított 116 négyzetméteres ház akkoriban egy Ruth Paine nevű nő tulajdonában állt, aki két kislányával együtt befogadta Oswald Marina nevű feleségét, akivel jó barátságot ápolt.

A 20. századi történelem egyik legnevezetesebb merényletét elkövető Oswald a tettét megelőző esten szokásától eltérően rövidke látogatáson járt családjánál - korábban mindig hétvégén kereste fel őket -, másnap azonban a gyilkos fegyvert rejtő barna papírzacskóval a hóna alatt indult munkába. Marina és a gyerekek csak televízión követték az elnök dallasi látogatását, nem sejtve, hogy pár óra múlva ők is a történet részeseivé válnak.

A házat, amely 2011 óta Irving tulajdonában áll, a merénylet napjának megfelelő állapotába rendezték vissza. A látogatók egyebek közt az eseményeket rekonstruáló rövidfilmeken keresztül átélhetik a helyszínre érkező rendőrök és a család párbeszédeit vagy megnézhetik például azt az öreg tölgyfát, amely előtt Oswald még békésen játszadozott 21 hónapos kislányával a gyilkosság előtti este. A szerdán nyíló múzeum mellett az évforduló alkalmából több olyan kiállítást is rendeznek a városban, amely Kennedy elnöknek állít emléket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Ahol JFK gyilkosa a merénylet előestéjét töltötte

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra