Múlt-kor.hu


	Nácik építette alagútrendszer lehet Osló alatt

Nácik építette alagútrendszer lehet Osló alatt

2013. október 30. 08:06

Háromdimenziós radarral keresnek egy, a nácik által a második világháború idején épített alagúthálózatot Osló utcái alatt - írta az egyik angol nyelvű norvég lap.

Øyvind Skarlund, az oslói Handelsgymnasium egykori tanára a közoktatásban eltöltött évek után most maga is történelmet írna. A norvég férfi ugyanis azt tervezi, hogy itt, a náci katonai vezetők egykori norvégiai főhadiszállásán végez kutatást, s reményei szerint csúcstechnológiás eszközzel, egy háromdimenziós radar segítségével sikerül feltárnia a megszállás idején épült, eddig csak tervek szintjén ismert alagútrendszert.

Ismeretes, hogy a nácik a Handelsgymnasium pincéjében bunkert alakítottak ki; ezen a helyen ma háborús emlékmű utal a német megszállás borzalmaira. Skarlund először azt akarja megvizsgálni, hogy az alagutak valóban léteznek-e. „Láttam a megépítésükről szóló világháborús terveket és egy másikat a bunkerre vonatkozóan; úgy tűnik, hogy van még egy a mostani alatt – nyilatkozta a férfi a The Local című angol nyelvű norvég lapnak.

A náci Németország hadserege 1940. április 9-én rohanta le Norvégiát. Londonban norvég emigráns kormány alakult, de az 1933-ban a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt mintájára létrehozott fasiszta Nemzeti Egység Párt vezetője, Vidkun Quisling otthon maradt, s 1942-1945 között a Josef Terboven német birodalmi biztos felügyelete alatt működő bábkormány miniszterelnöke lett. Quisling mindenben kiszolgálta a németeket, s hozzájárult ahhoz, hogy a norvég ellenállókat a németek letartóztassák és kivégezzék.

A nácik számos földalatti búvóhelyet építettek az 1945 májusáig tartó megszállás idején. Skarlund régóta sejtette, hogy a handelsgymnasiumi mellett létezhet még egy titkos bunker, de csak mostanra sikerült elegendő pénzt összegyűjteni kutatása megkezdéséhez, amely projekthez a Tromsø-i Egyetem szakértői is csatlakoztak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Nácik építette alagútrendszer lehet Osló alatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra