Múlt-kor.hu

Eladták Kennedy merénylőjének jegygyűrűjét

2013. október 25. 13:11 MTI

John Fitzgerald Kennedy merénylőjének Szovjetunióban vásárolt arany jegygyűrűje 108 ezer dollárért (22,8 millió forint) kelt el egy árverésen, amelyet a néhai amerikai elnökhöz és a meggyilkolásához kapcsolódó emléktárgyakból tartottak csütörtökön Bostonban.

Lee Harry Oswald 1961-ben a Szovjetunióban, a fehéroroszországi Minszkben vásárolta a gyűrűt, amely egy önmagát megnevezni nem kívánó texasi licitáló birtokába került a csaknem 300 JFK-relikviát felvonultató aukción.

A gyűrűt Oswald 1963. november 22., a merénylet napjának reggelén hagyta felesége, Marina éjjeliszekrényén. A gyilkosság után a titkosszolgálat lefoglalta az ékszert, amely 49 éven át egy Fort Worth-i ügyvéd kartotékai között hevert, és csak tavaly került vissza az özvegyhez. Az aukciósház becsüse szerint az, hogy Oswald a felesége éjjeliszekrényén hagyta a jegygyűrűt, azt sugallja, tudta, hogy már nem fog visszatérni.

Marina Oswald Porter nem akarta megtartani a gyűrűt, mert - mint mondta - az élete legrosszabb napjára emlékezteti, és amúgy sem akarja, hogy bármi köze legyen többé Lee Harvey Oswaldhoz. Oswald 1961 áprilisában, kevesebb mint hat hét ismeretség után vette el Minszkben Marina Pruszakovát, az akkor 19 éves gyógyszerészhallgatót. Rövidesen kislányuk született, és 1962-ben az Egyesült Államokba költöztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Eladták Kennedy merénylőjének jegygyűrűjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra