Múlt-kor.hu


	Vádat emeltek Biszku Béla ellen

Vádat emeltek Biszku Béla ellen

2013. október 16. 09:39

A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádiratot nyújtott be szerdán a Fővárosi Törvényszékhez Biszku Béla ügyében háborús bűntett és más bűncselekmény miatt - írta a hvg.hu

A vádirat szerint az ’56-os forradalom és szabadságharc leverése után Biszku Béla szavazati és döntési joggal felruházott tagja volt az 1956. november elején megalakult Magyar Szocialista Munkáspárt központi, irányító és döntéshozó testületének, az Ideiglenes Intéző Bizottságnak - értesült a hvg.hu

A bizottság létrehozta az ún. „karhatalmat”, mint fegyveres alakulatot, hogy a forradalom és szabadságharc leverése után az részben rendfenntartó, részben a megtorlásban közreműködő és a polgári lakosság ellen fellépő szervezet legyen. Az Ideiglenes Intéző Bizottság közvetlenül irányította a karhatalom vezető testületét, a Katonai Tanácsot, annak feladatokat határozott meg és célokat tűzött ki, melyet a karhatalmi erők végrehajtottak.

A karhatalmi alakulatok a polgári lakosságra leadott sortüzekkel embereket öltek. A vádiratban említik 1956. december 6-át, amikor Budapesten, a nyugati pályaudvari vörös zászlós tüntetésen három ember meghalt. 1956. december 8-án Salgótarjánban összesen 46 ember, köztük nők és gyerekek haltak meg.

Emellett 1957. március 9-én a székesfehérvári karhatalom tagjai Martonvásárra érkeztek, hogy egyes ellenforradalmár-gyanús személyeknél házkutatást tartsanak. Ezen személyek között volt a Magyar Tudományos Akadémia három kutatója, akiket letartóztattak, majd órákon keresztül vertek. Egyikük több hét alatt gyógyuló súlyos sérülést szenvedett. Biszku Bélának a bűncselekményről szóló hivatalos jelentést 1957. április 9-én bemutatták, de ő büntetőeljárást hivatalból nem kezdeményezett, az ügy iratait irattározni rendelte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Vádat emeltek Biszku Béla ellen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra