Múlt-kor.hu

Deák és a nők

2013. október 14. 10:16 MTI

A 210 éve született Deák Ferencről és a környezetében élt nőkről rendeznek tudományos konferenciát szerdán Zalaegerszegen.

A törvényszék dísztermében tartandó tanácskozás nyitó előadásán a megyei és városi könyvtár igazgatója, Kiss Gábor a haza bölcséről szóló anekdoták tükrében vizsgálja Deák Ferenc és a környezetében élt nők viszonyát.

A 19. századi női sorsok, szerepek önmagukban is érdekesek, de még izgalmasabbá teszi a témát Deák Ferenc kettős mérce szerint alkotott véleménye. A söjtöri születésű politikus kedves, szeretetreméltó személyiség volt, tisztelettudóan beszélt a környezetében élő nőkről, ugyanakkor - valószínűleg fiatalkori csalódása miatt - a házasságról és általában a nőkről, viselkedésükről, hűségükről gyakorta nyilatkozott elítélően - mondta el Kiss Gábor az MTI-nek.

Deák Ferenc (1803-1876) életútja rendhagyó módon alakult. Édesanyja, Sibrik Erzsébet születésekor meghalt, a pár napos csecsemőt édesapja a zalatárnoki rokonokhoz adta dajkaságba. Édesapja halála után az 5 esztendős kisfiút a testvérei vették magukhoz. A testvéri szeretet végigkísérte Deák Ferenc életét, bátyja és nővérei nevelték, taníttatták, élete végéig egyengették a sorsát.

Deák Ferenc soha nem nősült meg, élete utolsó éveiben - ugyancsak agglegény - bátyjával élt a család kehidai kúriájában. Ifjúkori szerelme - valószínűleg a dunántúli nemesi családból származó Inkey-lány - kikosarazta. A csalódás mélyen érintette, valószínűleg fiatalkori kudarca miatt alakította ki sajátos életfilozófiáját. Az anekdoták szerint a házasságról és a szerelemről vitriolosan, kétkedve, szinte elutasítóan beszélt. A házasságot problémaként, gondként jelenítette meg, a nők hűségéről, a szerelemben és a házasságban tanúsított magatartásáról pedig pejoratívan nyilatkozott.

A könyvtárigazgató emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy nőrokonairól, a hozzá közel álló nőkről mindig tisztelettel és szeretettel beszélt. A szülőfalujából származó Festetics Mária Deák Ferenc ajánlásával lett Erzsébet királyné udvarhölgye. A fiatalabb lányokkal - keresztlányával, Dőry Franciskával és gyámleányával, Vörösmarty Ilonával - atyai, nagyatyai módón viselkedett, tanácsokat, intelmeket írt számukra, amelyek nyomtatásban is megjelentek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Deák és a nők

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra