Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megkövetnék az 1. világháborúban kivégzett dezertőröket

2013. október 2. 12:06

Hivatalosan is bocsánatot kérhetnek az első világháborúban kivégzett francia katonáktól a veteránügyi államtitkárság elé került kezdeményezés nyomán.

<

Gőzerővel folynak az első világháború kitörésének centenáriumi előkészületei Európa-szerte. Ennek részeként egy új, a francia veteránügyi államtitkárság asztalán heverő jelentés megváltoztatná a Nagy Háború idején „gyávaságuk” miatt kivégzett francia katonákról kialakult torz képet. „Társadalmunkban konszenzus övezi azt, hogy többségük nem volt gyáva, tisztességes katonák voltak, akik kötelességüket teljesítették, s akiknek nem szabadott volna meghalniuk” – fogalmaznak a jelentés szerzői.

Az első világháború négy évében összesen 600-650 francia katonát végeztek ki parancsmegtagadás miatt, s nagyjából száz körüli lehet azoknak a száma, akiket kémkedés, vagy egyéb bűnök miatt lőttek agyon. A jelentés szerint nem szükséges minden egyes esetet külön-külön megvizsgálni, az államtól inkább hivatalos bocsánatkérést várnak és olyan oktatási programokat, amelyek lemosnák a katonák becsületén esett foltot – számolt be a France24.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megkövetnék az 1. világháborúban kivégzett dezertőröket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra