Múlt-kor.hu


	Kalapács alatt a Titanic zenekarvezetőjének hegedűje

Kalapács alatt a Titanic zenekarvezetőjének hegedűje

2013. szeptember 17. 13:08 MTI

A több mint száz éve elsüllyedt Titanic zenekarvezetőjének egykori hegedűjét állítják ki, majd árverezik el Észak-Írországban. A különleges hangszer szerdától október 13-ig látható a Titanic Belfast múzeumban. Ezt követően a hegedűt a délnyugat-angliai Wiltshire-ben elárverezik - közölte az intézmény.

A hegedű egykor Wallace Hartley tulajdona volt, az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó nyolc tagú zenekarának vezetőjéé. A zenekar a végső pillanatokig játszott, miközben a Titanic 1912 áprilisában elsüllyedt. A zenekar minden tagja életét veszítette, Hartley holttestét tíz nappal a szerencsétlenség után találták meg egy bőrből készült hegedűtokkal és benne a hegedűvel együtt.

A hangszert átadták Hartley jegyesének, Maria Robinsonnak, ugyanis azt egykor ő ajándékozta párjának. Miután Robinson 1939-ben elhunyt, a hegedűt az Üdvhadsereg kapta meg. Ezután egy családhoz került, ők éveken át padlásukon őrizték a különleges ereklyét. Hét évvel később a család egy aukciós házhoz fordult, amely végül márciusban bizonyosságot szerzett a hangszer eredetiségéről.

A valódiságot többek között egy kis ezüst plakett bizonyítja a hegedűn, rajta a felirattal: "Wallace-nak, eljegyzésünk alkalmából, Maria". A hangszerről, amelyen két repedés is van, már az 1940-es években azt mondta az Üdvhadsereg egyik zenetanára, hogy játszani már nem lehet rajta, "valószínűleg mozgalmas élete miatt". A hegedű értékét százezer euróra (csaknem harmincmillió forintra) becsülik.


	Kalapács alatt a Titanic zenekarvezetőjének hegedűje

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra