Múlt-kor.hu


	Törölhetik Hitlert a díszpolgárok névsorából egy német városban

Törölhetik Hitlert a díszpolgárok névsorából egy német városban

2013. szeptember 12. 10:36 MTI

Visszavonhatják Adolf Hitler díszpolgári címét a németországi Goslarban. A náci rezsim bukásáig mintegy négyezer németországi település adományozott díszpolgári címet a diktátornak. Arról nincs statisztika, hogy hány helyen vonták vissza a döntést.

Az alsó-szászországi város képviselőtestülete befogadta a Baloldal frakciójának indítványát a náci vezérnek 1934-ben adományozott díszpolgári cím megszüntetéséről - közölte szerdán az önkormányzat szóvivője. Az ügyet először a közigazgatási bizottság tárgyalja, és a képviselőtestület októberben dönt majd róla.

Valamennyi frakció jelezte, hogy támogatja az indítványt. Ugyanakkor a városvezetés szerint nincs szükség a díszpolgári cím visszavonására, mert a cím a kitüntetett halálával automatikusan megszűnik. Ennek ellenére a képviselőtestület várhatóan meghozza a jelképes határozatot Hitler díszpolgárságának megszüntetéséről - tette hozzá a szóvivő.

Az ügy augusztusban került a napirendre. A 40 ezer lakosú város egy híres szülöttje, Sigmar Gabriel, az ellenzéki szociáldemokrata párt (SPD) elnöke akkor úgy vélekedett, nem helyes a díszpolgárság megszüntetése. Egy ilyen aktussal nem lehet lemosni a múlt bűneit - érvelt a politikus. A náci rezsim bukásáig mintegy négyezer németországi település adományozott díszpolgári címet a diktátornak. Arról nincs statisztika, hogy hány helyen vonták vissza a döntést. Becslések szerint a települések többségén ez megtörtént.

A városok közül elsőként, már 1932-ben, vagyis Hitler hatalomra jutása előtt Bad Doberan önkormányzata adományozott díszpolgárságot a náci párt vezetőjének. A balti-tengeri üdülőhely képviselőtestülete 2008-ban vonta vissza a döntést, röviddel azelőtt, hogy a városban rendezték meg a világ gazdaságilag legfejlettebb hét országát és Oroszországot tömörítő G8 csoport csúcstalálkozóját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Törölhetik Hitlert a díszpolgárok névsorából egy német városban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra