Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szavát adta és visszatért a hadifogságba a haldokló anyját meglátogató katona

2013. szeptember 5. 17:26

Egy angol foglyot szabadon engedett II. Vilmos német császár 1916-ban, hogy meglátogathassa beteg, haldokló anyját, de szavát kellett adnia, hogy visszatér. Így is történt: a katona egy hét elteltével újra Németországban volt és két évig a táborban élt. 

<

Robert Campbell 1914 júliusában, a nyugati fronton esett fogságba, s mikor két évvel később megtudta, hogy anyja beteg és a halálán van, levelet írt II. Vilmosnak, azt kérve tőle: tegye lehetővé, hogy meglátogassa anyját. Talán maga sem gondolta komolyan, hogy a német uralkodó eleget tesz a kérésnek, azt pedig főleg nem, hogy kéthetes „eltávot” biztosít. A német császár azonban csak abban az esetben engedélyezte a szabadságot, ha a katona becsületszavát adja, hogy visszatér a hadifogolytáborba. Így is lett: Campbell egy hét elteltével újra a német táborban volt, ahol a háború hátralevő részét töltötte.

A hihetetlen történetre Richard van Emden Meeting the Enemy: The Human Face of the Great War (Találkozás az ellenséggel: a nagy háború emberi arca) című könyvének kutatása közben bukkant. Campbell 1903-ban lépett be a brit hadseregbe. Az akkor huszonkilenc éves katona zászlóaljával 1914 júliusában foglalta el a pozícióját Franciaország északnyugati részén a Mons-Condé csatornánál, de egy hét múlva egy német rajtaütés során súlyosan megsérült és fogságba esett. A tisztet a kölni hadikórházban ápolták, majd a magdeburgi hadifogolytáborba szállították.

Két évvel később itt értesült arról, hogy anyja rákos. Campbell megpróbálta a lehetetlent és magának II. Vilmosnak írt, azt kérve a császártól, hogy engedje meg, hogy még utoljára láthassa anyját. Vilmos két hetet – illetve 1-1 napot a hajóval és vonattal való utazásra – engedélyezett, de a katona lelkére kötötte: adja becsületszavát mint a brit hadsereg tisztje, hogy valóban visszatér a táborba. Campbell november 7-én érkezett meg anyja halálos ágyához Gravesendbe (Kent megye), ahol egy hetet töltött, majd – ígéretének megfelelően – visszatért Németországba. Anyja három hónappal később, 1917 februárjában távozott az élők sorából.

Robert Campbell

Campbell a háború után hazatérhetett, 1925-ben szerelt le, majd a második világháború kitörésekor a Wight-szigeten teljesített szolgálatot. 1966-ban, 81 éves korában hunyt el. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szavát adta és visszatért a hadifogságba a haldokló anyját meglátogató katona

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra