Múlt-kor.hu

Disznókkal kereskedtek a kőkori vadászok

2013. augusztus 29. 14:15

A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató népek hétezer éve a letelepedett közösségekkel folytatott kereskedelem révén juthattak a háziasított disznókhoz.

A Nature Communications-ben közölt tanulmány szerint meggyőző bizonyítékok szólnak amellett, hogy az Európa északi részén élő nomád Ertebølle-kultúra és a termékeny félhold területéről az öreg kontinensre érkező földművesek között hétezer évvel ezelőtt élőállat-kereskedelem folyt. „A vadászok és a földművesek nemcsak hogy megbékéltek egymással, de kereskedtek is” – állítja a kieli Christian-Albrecht Egyetem kutatója, Ben Krause-Kyora.

A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató közösségek és a már letelepedett csoportok i.e. 5500 és 4200 között éltek egymás mellett Észak-Európában. Előbbiek fókákra és vaddisznókra vadásztak a Balti-tenger nyugati partján, míg az újkőkorszaki gazdálkodók ekkor már háziasított növényeket és állatokat neveltek az Elba déli részén.

A két csoport ritkán érintkezett egymással, ezt mutatják azok a letelepedett közösségek által készített balták és kézműves termékek, amelyeket a vadászok telepeinél tártak fel. A két csoport közti kapcsolatfelvétel természete és mélysége egyelőre nem ismert. Krause-Kyora szerint a vadászó-gyűjtögetőknek már bizonyíthatóan voltak kutyáik, ám nem foglalkoztak földműveléssel, nem tartottak disznókat, juhokat vagy éppen kecskéket.

Kutatásuk során a szakemberek az Ertebølle néven ismert észak-németországi mezolitikumi helyszínről származó disznók maradványaiból vontak ki DNS-t, amely során kiderült, hogy a közösség i.e. 4600 környékén olyan disznókat fogyasztott, amelyek közel-keleti ősökkel is büszkélkedhettek, tehát őket már bizonyíthatóan háziasították.

A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a vadászó-gyűjtögetők kereskedelem útján jutottak a különböző méretű, általában foltos malacokhoz, bár egyelőre azt sem lehet kizárni, hogy egyszerűen ellopták őket. A háziasított, eltérő kinézetű állatok felbukkanása különösnek, egzotikusnak tűnhetett a vaddisznók után, ám ez még nem járt forradalmi változással: a kutatók szerint bár a disznók az eddig véltnél 500 évvel korábban jelentek meg a régióban, az Ertebølle-kultúra még évszázadokon át vadászat útján jutott húshoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Disznókkal kereskedtek a kőkori vadászok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra