Múlt-kor.hu


	Szent Korona a mocsárban

Szent Korona a mocsárban

2013. augusztus 23. 12:01 Csernus Szilveszter

Az amerikai fogság

A második világégés nem hagyott nyugtot a Szent Koronának sem. 1944 decemberében az Országgyűlés által választott két koronaőr-parancsnok a körülzárt Budapesten rekedt. Az esküjét még novemberben szokatlan módon a Szent Koronára tevő Szálasi így gyakorlatilag maga rendelkezett a  koronával a megmaradt koronaőrökkel dacolva. A koronát a front elől először Veszprémbe, Kőszegre, Sopronba, majd a bombázásoktól nem sújtott Velembe vitték, ahol már a Szent Jobb is a koronaékszerekkel volt.

Végül Szálasi utasítása szerint (amire miniszterelnökként az 1928-as, a korona őrzéséről szóló törvény alapján joga volt) 1945. március 28-án Kőszegen keresztül külöldre, az akkor németországi Mattseebe (ma: Ausztria) vitték. Ott a Koronaőrség fogságukba esés előtt az ereklyéket egy nagy benzineshordóba téve elásta, míg a Szent Jobbot és a palástot a helyi plébánosra bízta. De az újabb föld alatti élet nem tartott sokáig: a korona júliusban a láda kulcsaival már Eisenhower főhadiszállásán volt.

A Szent Korona hazatért

Az amerikaiak csak a Szent Jobbot adták vissza, míg a Szent Koronát sugárzásveszélyes katonai rakománynak álcázva az USA-ba szállították Magyarország kérése ellenére. A biztonságról az amerikaiak gondoskodtak: a ládát a Kentucky állambeli Fort Knox katonai bázisán őrizték az USA stratégiai aranytartalékai mellett. A korona hazahozatalára várni kellett a hidegháborús viszonyok enyhüléséig. A nemzetközi nyitás, a békés egymás mellett élés jegyében a magyar kormány elismerte az USA háborús követeléseit, Carter elnök pedig kiterjesztette a legnagyobb kedvezmény elvét Magyarországra, és ezzel együtt visszaszolgáltatta a Szent Koronát.

A magyar állami létet megtestesítő ereklyék átadására harminchárom év után 1978. január 6-án került sor a Parlamentben. Néhány évvel előtte a Korona 1853-as megtalálása helyén emelt neogótikus kápolnát a Vaskapu-erőmű építése során elárasztották. Európa egyik legrégebben használt nemzeti történeti műkincse 2000. január 1-je óta az Országház kupolacsarnokában van kiállítva.


	Szent Korona a mocsárban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra