Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

600 ezer romániai került börtönbe a kommunizmus idején

2013. július 15. 13:22 MTI

Volt politikai foglyok jelenlétében emlékeztek meg vasárnap Máramarosszigeten a kommunizmus áldozatainak emlékére létrehozott börtönmúzeum megalapításának huszadik évfordulójáról. Csak Romániában több mint 600 ezer embert ítéltek el és zártak börtönbe politikai okok miatt 1945 és 1989 között, a kommunista rendszer idején - állapította meg a börtönmúzeum mellett működő kutatóintézet.

<

Az ukrán határ közelében fekvő város börtönében több mint kétszáz, a kommunizmus ellenségének tekintett politikust, papot és értelmiségit tartottak fogva titokban a második világháború utáni években, közülük 54-en itt pusztultak el - emlékezett vissza Romulus Rusan író, a börtönmúzeum egyik alapítója, akit az AFP alapján az Agerpres román hírügynökség idézett.

A Ceausescu rendszer idején betiltott Ana Blandiana költő és férje Romulus Rusan által kezdeményezett, a térségben egyedülálló máramarosszigeti börtönmúzeum a romániai kommunizmus által meghurcolt több százezer politikai fogolynak állít emléket. Csak Romániában több mint 600 ezer embert ítéltek el és zártak börtönbe politikai okok miatt 1945 és 1989 között, a kommunista rendszer idején - állapította meg a börtönmúzeum mellett működő kutatóintézet.

"Ebben a börtönmúzeumban a nyugat-európai látogatók is szembesülhetnek a kommunizmus realitásával. Ez nemcsak a múltról szól, hiszen mindig fennáll - ha nem is a kommunizmus visszatérésének, de - bármilyen önkényuralmi rendszer kialakulásának a veszélye" - mondta a romániai megemlékezésen jelen lévő Petruska Suskova, a Václav Havel későbbi cseh elnök által szerkesztett, a kommunista rendszer jogtiprásai ellen szót emelő Charta'77 egyik aláírója.

Romániában 2006 óta kormányzati intézmény is foglalkozik a kommunizmus bűneinek feltárásával, amely azt is vizsgálja, miként ítélik meg az emberek ezt az időszakot. Legutóbbi felméréséből kiderül, ma a lakosság fele úgy véli: jobb volt 1989 előtt. A megkérdezettek 13 százaléka állította azt, hogy - neki vagy családjának - szenvednie kellett a kommunizmus miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	600 ezer romániai került börtönbe a kommunizmus idején

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra