Múlt-kor.hu

Eltűnhet a Szentföld legrégebbi kolostora

2013. július 2. 08:49

Kritikus a helyzet a Gázai övezet középső részén található Tel Umm al-Amrnál, ahol a Szentföld legrégebbi, Szent Hilarion emlékére emelt kolostora áll. A helyzet súlyosságát már a palesztinok is felismerték.

Tel Umm al-Amr a Gázai övezet középső részén, Deir al-Balah mellett található. A Szentföld legrégebbi kolostorának romjai fekszenek itt, kérdés, meddig. A Palesztin Hatóság által de facto ellenőrzött, blokád alatt tartott enklávét sújtó kilátástalan nyomor természetesen a lelőhely ókori és középkori romjait sem kíméli, s ez alól Szent Hilarion kolostora sem kivétel.

Szent Hilarion (290-371) a 4. század változásokkal teli vészes időszakának egyik legjelentősebb keleti spiritisztájaként vált híressé. A remete szerzetes Gáza déli részéből származott, s őt tartják a palesztin szerzetesség atyjának. A Tabathában született szent Remete Szent Antallal került kapcsolatba, később 22 évig vezeklőként élt, híre pedig egész Palesztinában elterjedt, sokan keresték fel mint tanácsadót és csodatevőt. Számos gyógyulás köthető legendájához, ami egyre híresebbé tette a magányos remetét.

Tel Umm al-Amr négy évszázadon át, a Római Birodalom idejétől a mekkai Omajjádok uralkodásáig maradt fenn, mikor egy földrengés a 7. században romba döntötte; romjait 1999-ben fedezték fel újra. A területen korábban öt templomot emeltek, fürdőt, illetve szentélyt építettek, de felfedeztek egy geometrikus díszítésű mozaikot is.

Tel Umm al-Amr legrégebbi épülete, a Szent Hilarion tiszteletére épített kolostor helyzete finoman szólva is kiábrándító. „Óriási a felfordulás – régészeti és tudományos szinten is” – fogalmazott Rene Elter, a jeruzsálemi Ecole Biblique kutatója, aki a terület megóvásáért felel. A palesztinok már megtették az első lépéseket, s egy éve kérelmezték az UNESCO-nál, hogy az ENSZ-szervezet vegye fel a védelmet biztosító világörökségi listára a lelőhelyet. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy Tel Umm al-Amr már a New York-i World Monuments Fund veszélyeztetett örökségi helyszíneket felsoroló listáján is szerepel.

A dimbes-dombos homokdűnék között elhelyezkedő terület déli részén egy templom, egy kripta, egy kápolna, számos keresztelőkút, lakónegyedek és egy refektórium található, északon pedig egy fogadó, illetve fürdők, amelyek a zarándokok számára épültek. Becslések szerint mintegy 2 millió dollárból (1,5 millió euró) lehetne megmenti a területet, de kétszázezer dollár még az előtt kellene, hogy a tél beköszöntene, Tel Umm al-Amr állapota pedig tovább romlana.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Eltűnhet a Szentföld legrégebbi kolostora

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra