Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lappangónak gondolt Benczúr-képet azonosítottak

2013. július 1. 13:36

A művészettörténeti szakma lappangóként tartotta nyilván Benczúr Gyula Mátyás és Beatrix esküvője című képét. A szakértők úgy vélték, magángyűjteményben lappanghat Benczúr értékes műalkotása. A szegedi múzeum Benczúr-tárlatára készülve Nátyi Róbert művészettörténésznek sikerült azonosítania a rejtélyes sorsú festményt. A mű megvan, korábban valóban magángyűjteményben volt, az alkotás 1997-ben a Lucs gyűjtemény más darabjaival együtt került a Móra Ferenc Múzeumba.

A közgyűjtemény leltári nyilvántartása csak a hozzávetőleges témáról - Mátyás és Beatrix - illetve Benczúr szerzőségéről ad információkat. A Lucs Ferenc jeles szegedi műgyűjtő gyűjteményébe kerülés előtti időszakról sem áll rendelkezésre adat.

„A századfordulón Benczúrt, mint a hazai reprezentatív történelmi festészet legjelentősebb alkotóját felkérték az akkor épülő budavári palota úgynevezett Hunyadi-termének díszítésére. Benczúr eredetileg hat festményt tervezett a terem falfelületeire. Végül ez a ciklus sosem valósult meg. A vázlatok, így a Mátyás és Beatrix című alkotás is, ellenben az összes képhez elkészültek” – mondta el Nátyi Róbert művészettörténész, akinek sikerült bizonyítania, hogy a Móra Ferenc Múzeum raktárából előkerült és jelenleg a Benczúr-kiállításon szereplő festmény a szakirodalomban eddig lappangónak aposztrofált Mátyás és Beatrix esküvője című képpel azonos.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lappangónak gondolt Benczúr-képet azonosítottak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra