Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Mein Kampfból merít ihletet Észak-Korea

2013. június 20. 08:53

Váratlan ajándékot kaptak magas rangú észak-koreai tisztviselők Kim Dzsong Un januári születésnapján: a New Focus International értesülései szerint egy Mein Kampf kötetet - számolt be a The Washington Post.

<

Adolf Hitlernek a börtönévei alatt írt, még életében kiadott, a nácizmus ideológiai alapvetését tartalmazó könyve Észak-Koreában úgynevezett „néhány százas mű”, ami Phenjannak arra a gyakorlatára utal, hogy az észak-koreai vezetők körében a lakosság számára amúgy elérhetetlen könyveket korlátozott számban hozzáférhetővé teszi.

A Mein Kampfot természetesen nem a náci eszmék népszerűsítése miatt osztogatták az észak-koreai tisztviselők között, hanem az első világháború utáni német katonai-gazdasági újjáépítésre akarták felhívni ily módon a figyelmet. Az egyik Kínában dolgozó észak-koreai tisztviselő a New Focusnak nyilatkozva elárulta, hogy Kim egyik beszédében a két világháború közti Németország példáját emlegette, s arra ösztökélte a vezetőket, hogy kezdjék el olvasni a Mein Kampfot - annak ellenére, hogy Hitler műve csak 1925-ben jelent meg.

A neve elhallgatását kérő forrás szerint Kim arra szólította fel díszes társaságát, hogy mélyen tanulmányozzák a Harmadik Birodalom történetét, és vonják le belőle a gyakorlati konklúziókat. Az „ajándék” persze szimbolikus: a két ideológiát egy szakadék választja el egymástól, abból a szempontból azonban mindenképpen „hasznos” olvasmány lehet, hogy Phenjan egy, a történelemből vett példa alapján megvizsgálhatja, hogyan sikerült egy elszigetelt hatalomnak talpra állnia és erős hadsereget létrehoznia.

A faji alapú nacionalizmus és a személyi kultusz terén természetesen sok a hasonlóság a két rezsim között. Shirley Lee, a New Focus szerkesztője úgy látja, hogy a példa máris érezteti hatását: állítólag Kim imázsát is hasonlóan kezdik felépíteni, ennek a „megfélemlítő karizmának” a csalhatatlan jele, hogy például (apjával ellentétben) munkatársai körében kiabálva beszél, a párt szócsöve, a Rodong Sinmun pedig egyre több, az észak-koreai vezetőt dühösen ábrázoló fotót tesz közzé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A Mein Kampfból merít ihletet Észak-Korea

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra