Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Alagutat találtak Sobibornál

2013. június 10. 08:32

Lengyel és izraeli kutatók egy csoportja úgy véli, egy olyan alagút nyomaira bukkantak a kelet-lengyelországi Sobibornál, amelyet a zsidók menekülésre használhattak a második világháború idején.

<

A földfelszíntől 150 centiméteres mélységben található, közel 10 méter hosszú alagút – amely az egyik barakktól indult és a tábort körülvevő szögesdrót-kerítés alatt futott – az első fizikai bizonyítéka annak, hogy a náci megsemmisítő tábor foglyai kísérletet tettek a szökésre Sobiborban. Wojciech Mazurek tájékoztatása szerint az alagút nagyon szűk volt, épp hogy elfért benne egy ember, s „99 százalék”, hogy menekülésre használták.

Az SS röviddel az európai zsidóság megsemmisítéséről döntő wannsee-i konferencia után, 1942 márciusában fogott hozzá a lengyel-fehérorosz-ukrán hármas határ közelében fekvő településen a tábor létrehozásához. Ez egyike lett annak a három megsemmisítő lágernek, amely a lengyelországi zsidóság teljes elpusztítását célzó, úgynevezett Reinhard-akcióban szerepet játszott. A világháború éveiben tehervagonokban hoztak ide 250 ezer zsidót.

A haláltábor fennállásának másfél éve alatt több kísérlet történt szökés, illetve felkelés megszervezésére. Először egy volt holland hajóskapitány tett kísérletet az ellenállás kiépítésére, de felfedték a tervét, s elrettentésül az őrök lefejezték blokkjának minden lakóját, utolsóként magát a kapitányt. Kivégzését követően egy zsidó származású orosz fogoly, Alekszandr Pecserszkij vette kezébe az ellenállás szervezését.

Az akciót 1943. október 14-én hajtották végre. Az ukrán őrök azonban, a két életben maradt SS-tiszt irányításával pokoli tüzet zúdítottak a menekülőkre. Háromszáz fogolynak sikerült átvergődnie a tábort körülvevő aknamezőn, de többségüket néhány napon belül megtalálták és megölték, csakúgy mint azokat a táborlakókat, akik nem csatlakoztak a felkelőkhöz. Sobibort 64 fogoly élte túl. A német megszállók 1943 őszén, a foglyok fegyveres felkelése után a földdel tették egyenlővé a megsemmisítő tábort, s a helyén egy újabb tábort építettek az ukrán önkéntesek számára.

A helyszínen kutató lengyel és izraeli szakértők szerint valószínűleg senkinek sem sikerült a menekülés ezen az alagúton; mikor a táborőrök tudomást szereztek a szökési kísérletről, mindenkit kivégeztek, akinek köze volt az akcióhoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Alagutat találtak Sobibornál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra