Múlt-kor.hu


	Hondurasi dzsungelben lehet az elveszett maja város

Hondurasi dzsungelben lehet az elveszett maja város

2013. május 16. 11:23

A legendás Ciudad Blanca dombjai és alapjai körvonalazódnak ki a hondurasi esőerdő mélyén fekvő maja településről készített digitális domborzatmodellen.

A lézerszkenneres letapogatás (LiDAR/Light Detection and Ranging) digitális domborzatmodellek előállításának jelenleg legelterjedtebb távérzékelési módja. A jellemzően repülőre/helikopterre szerelt műszer másodpercenként több ezer lézersugár kibocsátásával igen rövid idő alatt nagy területek pásztázására képes, egyik legnagyobb előnye, hogy belát a növényzettel borított területek alá is.

A hiperspektrális távérzékelés során a látható fény, valamint az infravörös fény tartományában készítenek légi felvételeket. Az eljárás lényege, hogy a vizsgált területről a bejutó fénysugarat a műszer nem három színre bontja, mint egy hagyományos fényképezőgép, hanem annál jóval több, esetenként több száz, néhány nanométernyi hullámhossztartományt képes megkülönböztetni a látható fény határain kívül is.

A Steven Elkins-Bill Benenson régész-és rendezőpáros tavaly jelentette be, hogy feltételezhetően Ciudad Bianca (Fehér Város) romjait – köztük ősi csatornákat, utakat és teraszokat – találták meg a közép-amerikai ország Mosquitia nevű tartományában. A nehezen megközelíthető területen, amelyet eredetileg Xucutaco néven említettek, elsőként Hernán Cortés (1485-1547) spanyol konkvisztádor, az Azték Birodalom meghódítója számolt be 1526-ban V. Károly német-római császárnak, spanyol királynak írt levelében.

Cristobal Pedraza, Honduras érseke 1544-ben indított expedíciót a rejtélyes város felkutatására. V. Károlynak írt levelében arról számolt be, hogy a hegytetőről sikerült megpillantania a völgyben fekvő várost, ahol a kísérői szerint a tehetőseknek aranytányérokon szervírozták az ételt. A spanyoloknak azonban sohasem sikerült birtokba venniük a várost, amelyet a 17. század közepén hagytak el lakosai. Az 1900-as években régészek egész sora kutatta a legendás települést, amely azonban egészen mostanáig nem fedte fel évszázados titkait.


	Hondurasi dzsungelben lehet az elveszett maja város

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra