Múlt-kor.hu


	Padláson találták meg a Titanic karmesterének hegedűjét

Padláson találták meg a Titanic karmesterének hegedűjét

2013. március 18. 18:13

A Wallace Hartley hegedűművész által 1912. április 14-én, a Titanic elsüllyedésének éjjelén használt hegedű a csodával határos módon túlélte az elsüllyeszthetetlennek vélt gőzös vesztét. A legendás hangszerre 2006-ban egy észak-yorkshire-i ház padlásán bukkantak. A közel hét éven át tartó kutatás és tudományos vizsgálatok után a szakértők hitelesítették a zeneszerszám eredetiségét.

A névtelenségbe burkolózó tulajdonos állítólag édesanyja holmijai között kutakodott, amikor megakadt a szeme egy “W. H. H.” monogramú csomagon. A pecsétgyűrű társaságában megtalált hegedűt azon nyomban a Henry Aldridge & Son aukciós házhoz vitte, amely jó hírű „Titanic-szakértőnek” számít.

Az utolsó zeneszámok között a „Közelebb, Istenem, hozzád” című dalt is játszó, a bátorságáról és nyugodtságáról híres karmester hangszerét a Forensic Science Service (Törvényszéki Orvosszakértői Tudományos Szolgálat, FSS) munkatársai is megvizsgálták. A hegedű korrodálódását és a vízfoltokat összehasonlították más, a hajókatasztrófát túlélő tárggyal, ami alapján a szakértők kimondták a hegedű eredetiségét. Például a testén található két hosszú repedésről teljes bizonyossággal megállapítható, hogy azt a száz évvel ezelőtti vízbe kerülése okozta.

A hegedűre egy ezüst táblácskán a „Wallace-nak Maria-val való eljegyzése alkalmából” feliratot gravírozták. A hegedűművész menyasszonya, Maria Robinson 1910-ben ajándékozta jövendőbelijének a hegedűt. A tárgyaknak a Titanic katasztrófája utáni életét nem sikerült teljes egészében feltárni. Amit bizonyosan tudunk: Wallace Hartley, hozzászíjazva szeretett hangszeréhez a tragédiát követően tíz napon át lebegett a jeges vízben, majd egy Mackay-Bennett nevű hajóra került, ahol azonban a nyilvántartásba vett értékei között már nem szerepelt a legendás hegedű.


	Padláson találták meg a Titanic karmesterének hegedűjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra