Múlt-kor.hu


	Híres műalkotások rejtett titkai

Híres műalkotások rejtett titkai

2013. január 29. 14:29

Betűk Mona Lisa szemében, állatok a háttérben

2010-ben az olasz Nemzeti Bizottság a Kulturális Örökségért elnöke, Silvano Vincetti robbantotta az újabb bombát Leonardo da Vinci legtalányosabb alkotása körül: a szakember akkor azt bizonygatta, hogy betűket és számokat fedezett fel a portré alakjának szemébe ágyazva, amit egy digitális nagyító segítségével talált meg. Vincenti az L és a V betűket vélte felfedezni a szemben, ami – nézete szerint – azt az elméletet támasztja alá, hogy a sejtelmesen mosolygó Mona Lisa valójában da Vinci portréja saját magáról.

Sokan úgy vélik, hogy a festmény Lisa Gherardinit, egy firenzei kereskedő feleségét ábrázolja. Vinceti cáfolja a közkeletű vélekedést. A festmény hátoldalán a készítés évének utolsó számjegye hiányzik, s csak a "149" látszik. Vinceti szerint ez is bizonyíték arra, hogy az 1490-es években, milánói tartózkodása alatt alkotta a képet a mester, a modell pedig valószínűleg Ludovico Sforza herceg udvarának volt tagja. "Leonardo imádta a szimbólumokat és kódokat, azt akarta, hogy a szemek segítségével tudjuk meg, ki volt a modellje" – mondta az olasz kutató.

2010 decemberében egy olasz festő bejelentette, hogy rejtett állatképeket talált a Mona Lisán. Ron Piccirillo egy oroszlán, egy majom és egy bivaly fejét vélte látni, továbbá "észrevett" egy krokodilt (vagy kígyót) is. Az alakzatok azt követően rajzolódtak ki, hogy a festményt elfektette a bal oldalára. Piccirillónak nem először voltak ilyen "látomásai": korábban más reneszánsz festők – például Tiziano, vagy éppen Raffaello – alkotásain fedezett fel rejtett képeket.


	Híres műalkotások rejtett titkai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra