Múlt-kor.hu


	Híres műalkotások rejtett titkai

Híres műalkotások rejtett titkai

2013. január 29. 14:29

Rembrandt egyik 17. századi portréfestményén legutóbb röntgensugaras technika segítségével egy fejjel lefele álló, halvány alakot találtak a kutatók. Nem tudni, hogy a németalföldi festő ezt el akarta rejteni a világ elől, esetleg nem tartotta elég jónak, és ráfestette másik művét. Összeállításunkban öt olyan, középkori és kora újkori művet mutatunk be, ahol a művészek elrejtettek valamilyen üzenetet az utókor számára.

Rembrandt titokzatos alakja

Rembrandt jelenleg a Los Angeles-i J. Paul Getty Museumban lévő, az Öregember katonai öltözetben című alkotásának felületén a tudósok a minap egy eddig ismeretlen halvány portré nyomait fedezték fel az idős ember mása alatt. A kutatók korábban próbaként infravörös, neutron és hagyományos röntgensugárnak is alávetették a híres németalföldi művész művét, azonban ezekkel az eljárásokkal nem találtak semmit a felszín alatt - ez főként annak tudható be, hogy a művész ugyanazzal a kémiai összetételű festékkel dolgozott a rejtett és az eddig is ismert portrénál.

A mai, modernebb és kifinomultabb röntgentechnológiától a művészettörténészek azt remélik, hogy hamarosan kiderül, kit rejt az ismeretlen alak az öregember mása alatt. „Kísérleteink kitűnően igazolják a rejtett képek feltárásainak módját” – nyilatkozta Matthias Alfeld, az Antwerpeni Egyetem munkatársa. „Más technikákkal összehasonlítva, a röntgentesztek hozzák a legjobb eredményeket az eredeti festmények ilyetén vizsgálatánál” – tette hozzá a szakértő.

A festmény röntgenképei


	Híres műalkotások rejtett titkai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra