Múlt-kor.hu


	A Perczel családról neveznek el utcákat Bonyhádon

A Perczel családról neveznek el utcákat Bonyhádon

2013. január 25. 10:37 MTI

A bonyhádi származású Perczel család tagjairól nevezik el azokat az utcákat Bonyhádon, amelyek jelenleg a múlt századi önkényuralmi rendszerekhez kapcsolódó neveket viselik. A város képviselő-testülete csütörtöki ülésén fogadta el az erről szóló határozatot - közölte Potápi Árpád János polgármester.

A döntés értelmében hat utca neve változik meg Bonyhádon január 31-én az önkényuralmi elnevezések tilalmáról szóló törvény alapján. Az Engels Frigyes utca Etelka, a Károlyi Mihály utca Dezső, a Marx Károly utca Miklós utca lesz. A közterületeket Perczel Etelka (1817-161), Vörösmarty Mihály múzsája, Perczel Miklós (1812-1904), az 1848-as szabadságharc honvédezredese, Perczel Dezső (1848-1913) egykori belügyminiszter után nevezik el.

A Bacsó Béla, a Fürst Sándor és a Zalka Máté utcák köztiszteletben állt bonyhádi személyiségekről kapnak új nevet. Egy utcanév esetében a Magyar Tudományos Akadémiához fordul az önkormányzat - mondta a polgármester, akinek eredeti javaslata szerint a Mónus Illés utcát Perczel Bertalanról (1915-2007), néhai bonyhádi kántorról nevezték volna el. Az utca lakói közül közel százan kérték az akadémiai véleményezést. Beadványukban azt írták, hogy a névadó baloldalhoz kötődő újságok főszerkesztője volt, akit zsidó származása miatt 1944-ben kivégeztek, és elítélhető cselekedetéről nem tudnak.

A tizenkét tagú testületből tízen igennel, egy fő nemmel szavazott, egy képviselő tartózkodott - közölte Potápi Árpád János. Szabó Gábor elmondta: nemmel szavazott a névváltoztatásokra, a többi közt azért, mert egy bizottság helyett egy személy, a polgármester volt az előterjesztő, és "Magyarországon nem az a fő kérdés, hogy melyik utca kiről van elnevezve".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A Perczel családról neveznek el utcákat Bonyhádon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra