Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A péniszisten templomára bukkantak Szozopolban

2013. január 16. 12:22

A bulgáriai Szozopol városa újabban ontja magából a furcsaságokat és a meghökkentő leleteket. A tavalyi két vámpírsír felfedezése és a Keresztelő Szent János maradványainak hitt csontok megtalálását követően a régészek most egy újabb bejelentéssel rukkoltak elő: rábukkantak egy templomra, amit a fallikus istennek, Priaposznak szenteltek fel.

A férfiasságának igen nagy méreteiről ismert Priaposz volt az egyik legkülönlegesebb isten az ókori rómaiaknál, akit a termékenység uraként és a férfiember legrosszabb rémálmának – a merevedési zavar – megelőzőjeként tiszteltek. A római férfiak mély tisztelettel adóztak a számukra talán legkedvesebb isten előtt, akit egyfajta „metafizikai” Viagraként értelmeztek, hogy amikor kell, ne mondjanak csődöt.

Bolgár régészek legutóbb arról számoltak be, hogy számos árulkodó leletet fedeztek fel Priaposz templomának ásatási helyszínén, köztük egy agyagból készült falloszt az isten nevének feliratával. Bozsidar Dimitrov, a bolgár Nemzeti Történeti Múzeum vezetője elmondta, a fellelt lelet egyfajta közös ajándék lehetett férfiak egy csoportjától az isten számára, amelyet abban a reményben helyeztek el a templomban, hogy a megfelelő időben megkapják áldását.

A Sofia Globe című bolgár újság, amely először számolt be a nem mindennapi régészeti felfedezésről, nem említette meg, hogy pontosan milyen feltételeknek kell megfelelnie egy fallosz-isten templomának, azonban a cikkből kiderült, hogy az ehhez hasonló felfedezések igen ritkák, hiszen Priaposz egy kisebb istenség volt a római hitvilágban – ellentétben azokkal, akikről bolygókat neveztek el –, bár tény, sokaknak ő volt a legkedvesebb.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A péniszisten templomára bukkantak Szozopolban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra