Múlt-kor.hu


	Világkörüli útra indul a Lascaux III. kiállítás

Világkörüli útra indul a Lascaux III. kiállítás

2013. január 11. 12:16

Nagy sikerrel zárult a napokban Bordeaux-ban a Lascaux III. kiállítás, amely a dél-franciaországi Dordogne megyében található híres őskori barlangnak a nagyközönség számára eddig ismeretlen falfestményeit mutatja be. A kiállítás most "világkörüli útra" indul, első állomása Észak-Amerika lesz.

Három hónap alatt a Lascaux III-nak Bordeaux-ban 102 ezer látogatója volt, 40 százalékkal több a vártnál. A 14 konténert megtöltő kiállítási anyag rövidesen útnak indul a chicagói Field Múzeumba, ahol március 19-től szeptemberig lesz látható, majd Houston, Montreal és Denver következik. Előrehaladott tárgyalások folynak San Franciscóval is, mondta el a kiállítás igazgatója, Olivier Retout. A turné várhatóan 2015 végén fejeződik be.

Nem kizárt, hogy a kiállítás idővel visszatér Franciaországba, ahol a felújítás befejezése után a párizsi Chaillot-palotában lévő Embertani Múzeumban helyezik el, de előbb várhatóan Ázsiában és Óceániában mutatják be, ahol több jelentkező város is van már. Az igazgató szerint a Lascaux III. kiállítás ötletével és a barlang "világkörüli utaztatásával" annak a közönségnek akartak a kedvére járni, amely nem tud Dordogne-ba ellátogatni.

Az "őstörténet Sixtus-kápolnájának" tartott, 17 ezer éves barlangot 1940-ben fedezték fel, és 1960 óta zárva van a nagyközönség előtt. Évente 250 ezren látogatják azonban az eredeti közelében felépített Lascaux II-t, ahol a barlang egyes részeinek pontos másolata látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Világkörüli útra indul a Lascaux III. kiállítás

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra