Múlt-kor.hu

Dallas képtelen megbirkózni a Kennedy-merénylet örökségével

2013. január 7. 16:12

"Idilli", JFK-beszédekkel és katonai parádéval tarkított megemlékezést tervez a dallasi városvezetés a Kennedy-gyilkosság ötvenedik évfordulója alkalmából, az összeesküvéselmélet-gyártók viszont azért harcolnak, hogy a merénylettel kapcsolatos teóriák is megjelenjenek 2013. november 22-én.

Bár novemberig még rengeteg idő van, a texasi Dallasban, a merénylet színhelyén gőzerővel folynak a tragikus sorsú demokrata elnök, John F. Kennedy meggyilkolásának ötvenedik évfordulójára időzített programok előkészületei. S mint milyen, a világtörténelmi jelentőségű esemény kerek évfordulójára való felkészülés sem mentes a politikai vitáktól.

Különösen a Kennedy-merénylet összeesküvés jellegét hangoztatók háborognak. Az első alkotmánykiegészítésben garantált gyülekezési jog megsértésére figyelmeztetett John Judge, a Politikai Gyilkosságok Szövetségének (Coalition on Political Assassinations) vezetője, amikor arról panaszkodott, hogy a dallasi hatóságok 1964 óta most először nem hagyták jóvá a Dealey Plazára meghirdetett összejövetelüket.

Az összeesküvéselmélet-gyártók úgy vélik, hogy a város ezzel keresztbe húzza számításaikat, s elhallgattatja őket. Tény, hogy Dallas botránymentes megemlékezést akar, a félévszázados jubileum középpontjában Kennedy legjobb beszédeinek részletei fognak állni, de lesz légi bemutató is, egy katonai repülőgép fog elhúzni a merénylet színhelye, a Dealey Plaza felett.

A texasi metropolisz a város nemzetközi, kozmopolita, művészeti jellegét kívánja hangsúlyozni. „Negyven percig az emberre szeretnénk összpontosítani, nem pedig az ötven évvel ezelőtt történtekre” – fogalmazott Mike Rawlings dallasi polgármester. Nem véletlen a józan hang, a merénylet ugyanis még mindig érzékeny téma a városban. Dallas hírneve komoly csorbát szenvedett a merénylet idején, a helyzet pedig tovább romlott, mikor két nappal a Kennedy-gyilkosság után megölték az elsőszámú gyanúsítottat, Lee Harvey Oswaldot. Hamarosan gyűlölködő levelekkel árasztották el a dallasi hatóságokat, az emberek pedig gyakorlatilag bojkottálták a rossz emlékű texasi települést.

Bár a Dallas felé megnyilvánuló gyűlölet azóta jócskán veszített erejéből, a várost még mindig szorosan összekapcsolják a merénylettel. A Gallup által készített 2003-as közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 70 százaléka úgy véli, hogy a gyilkosságban nem csak egy ember volt érintett. Naponta ma is turisták tucatjai járják be a Kennedyt szállító autókonvoj útvonalát, s készítenek képeket a tragédia helyszínéről. A Sixth Floor Museum (ez volt az a hely, ahol Oswald leadta a gyilkos lövést) pedig továbbra is nagyon népszerű, évente 30 ezren keresik fel az ikonikus épületet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Dallas képtelen megbirkózni a Kennedy-merénylet örökségével

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra