Múlt-kor.hu

Kádár nem örült Károlyi feltámasztásának

2012. december 11. 08:54

Hosszú meccs volt, míg Károlyi visszakerült a történelmi kánonba, amit a hetvenes években az akkori pártvezetés sem fogadott kitörő lelkesedéssel - hangzott el Hajdu Tibor legújabb, Károlyi Mihály életéről írt könyvének bemutatóján.

A Napvilág Kiadó tavaly indította meg azt a sorozatot, amely a magyar történelem vitás pontjait veszi sorra, mindezt magas szinten, igényesen, a jelenkor kérdéseire reflektálva. A kiadó sorozatindító kötete a fiatal doktoranduszhallgató, Turbucz Dávid (ELTE) Horthy-kismonográfiája volt. A mostani, Károly Mihályról szóló könyv ennek párja, szintén kis terjedelmű, kevés jegyzet van benne, hogy a nagyközönség is örömét lelje benne, ne csak a szakma – fogalmazott Schneider Márta ügyvezető igazgató.

Romsics Ignác akadémikus, történész 1979-ben, a Palócföld című folyóiratban írta meg recenzióját Hajdu Tibor első Károlyi Mihály-monográfiájáról. A kutató ma is fenntartja akkori állításait, miszerint a könyv egy professzionális, propagandától mentes életrajz. Abban az időben azonban még merőben más volt a kontextus, mivel arról volt szó, hogy Károlyi elnyerje helyét a történelmi kánonban. Mint Romsics fogalmazott, „hosszú meccs volt”, s Károlyi megérdemelt rehabilitálásának fontos pontja volt a könyv – ennek másik, szintén fontos állomása volt Varga Imre bronzból készített, a Kossuth térről azóta elszállított Károlyi-szobra.

Romsics a könyv megjelenésekor üdvözölte, hogy végre "lehet tisztelni, szeretni" Károlyit, s reményét fejezte ki, hogy ezt követően megindulhat további baloldali, szociáldemokrata, liberális, kisgazda (esetleg később Bethlen István) politikusoknak a történelmi kánonba való visszaemelése. Ma azonban kezd kikerülni Károlyi ebből a pozitív kontextusból, s olyanok kerülnek a helyére, akikről ezt korábban nem tételezték fel – ilyen például Horthy Miklós is. Hajdu akkor még "Károlyiért írta a könyvet, ma viszont Károlyi védelmében teszi ezt".

A vádak ellen Károlyinak már az első világháború idején védekeznie kellett. Ez azzal kezdődött, hogy a későbbi köztársasági elnököt beszervezték a franciák, akiknek átadta a Monarchia haditerveit, majd azzal folytatódott, hogy tudatosan átjátszotta a hatalmat a kommunistáknak – ezekről persze ma már minden, a korszakot kutató történész tudja, hogy nem így volt. Romsics szerint kétséges, hogy a könyvvel meg lehet-e győzni a bírálókat, de ha csak két-három-négyszáz embert sikerül megingatni a hitében, a mű már elérte a célját.

Tudatos törekvés volt Károlyi rehabilitálása – jelentette ki a könyv szerzője, Hajdu Tibor, aki mint elmondta, ezt Litván Györggyel együtt hajtották végre a hatvanas-hetvenes években, hozzátéve, Károlyi kommunistabarátságát úgy akarták exponálni, hogy az akkori hatalomnak szimpatikus legyen. Szó sem volt azonban arról, hogy ezt a vezetésben mindenki egyértelműen örömmel fogadta volna. Például a külügyi vonal felkarolta, így Kállay Gyula, Péter János, de még Aczél György is, Kádár azonban nem lelkesedett az ötletért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Kádár nem örült Károlyi feltámasztásának

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra