Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sokkal közelebbi rokonok az amerikai őslakosok és az európaiak

2012. december 3. 13:54 MTI

Az észak-európai népek - köztük a britek, a skandinávok és a franciák - két ősi populáció keverékétől eredeztethetők, amelyek közül az egyik népcsoport közeli rokona az amerikai őslakos indiánoknak - állapították meg genetikai elemzéssel és statisztikai eszközökkel amerikai kutatók.

A felfedezés segít kitölteni azokat a lyukakat, amelyek egyrészt az észak-európaiak, másrészt a őslakos amerikaiak eredetének tudományos leírásában eddig léteztek. Egyúttal magyarázattal szolgál az eredmény az igen távolinak tűnő népcsoportok közti genetikai hasonlóságra is.

A Genetics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint genetikai kapcsolatot találtak a Harvard Egyetem kutatói Európa paleolit kori népei és az amerikai őslakosok között. "Az eredmény azt mutatja, hogy az a népcsoport, amely a Bering-szoroson át több mint 15 ezer évvel ezelőtt Szibériából Amerikába érkezett, rokonságban lehetett Európa egyik ősi népcsoportjával" - idézte Nick Patterson kutatásvezetőt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Tanulmányukhoz a világ 53 népcsoportjából összesen 934 embertől vettek DNS-mintát a kutatók, majd genetikai elemzés után az általuk kifejlesztett statisztikai módszerrel analizálták az egyes népcsoportok eredetét. Az eredményük szerint az egyik ősi európai népcsoport az volt, amelyik elsőként foglalkozott mezőgazdasággal Európában. Az ő DNS-vonaluk viszonylag sértetlenül él tovább a jelenlegi szardíniai és baszk emberek között. A másik elődpopuláció Európa eredeti vadászó-gyűjtögető népcsoportja lehetett.

Ez a két ősi európai populáció jelentősen különbözhetett összetalálkozásuk idején. A genetikai adatok statisztikai analízise szerint a második ősi európai populáció a legközelebbi hasonlóságot az északkelet-szibériai emberekkel és az amerikai őslakosokkal mutatja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Sokkal közelebbi rokonok az amerikai őslakosok és az európaiak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra