Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Anatóliából származik a bor

2012. november 28. 16:33

Egy a közelmúltban végzett genetikai kutatás azt sugallja, hogy a mai Törökország délkeleti részén, kőkorszaki földművelők művelték meg először a borszőlőt valamikor i.e. 8500 és 5000 között.

Közel egy évtizeden át folytatott kutatásokat Jose Vouillamoz svájci botanista és a biomolekuláris régészettel foglalkozó Patrick McGovern, hogy megfejtsék, honnan származik az európai bor. „Vadon termő és megművelt szőlőfajták mintáit gyűjtöttük össze a Közel-Keleten – amely térségbe beletartozik Grúzia, Örményország és Anatólia délkeleti része is –, hogy lássuk, a vadszőlő melyik területen áll a legközelebbi kapcsolatban a termesztett szőlőfajtákkal. Ez a hely nem más, mint Anatólia délkeleti része” – jelentette ki az East-West Business Center izmiri (Törökország) borkonferenciáján Vouillamoz. „Úgy gondoljuk, hogy ez lehetett az a hely, ahol először került sor a borszőlő megművelésére” – tette hozzá.

Bár a mai Grúzia, Örményország és Irán területén élt népcsoportok mind-mind nagy szerepet játszottak az ősi borkészítésben, az elsőség Anatóliát illeti meg: időszámításunk előtt 8500 és 5000 között Törökország ázsiai részein vehették először művelés alá az eurázsiai Vitis vinifera vadszőlőt, amit régészeti bizonyítékok – cserép- és agyagedények – és a nagy mennyiségben fennmaradt borkősav új, modern kémiai vizsgálata támaszt alá.

Délkelet-Anatólia a Mezopotámiát, Kánaánt és a Nílus-völgyet, azaz az ókori Egyiptomot magába foglaló, a civilizációk bölcsőjének tartott termékeny félhold része. Az újabb ásatások alapján ma már biztosra vehető, hogy az élelemtermelő gazdálkodásra való áttérésre itt, a termékeny félhold peremterületein, a Zagrosz, a Torosz-hegység, a Libanon-hegység és a Kármel-hegy lejtőin került sor. A két kutató szerint ráadásul több száz európai szőlőfajta őse is ebben a térségben termett. A kőkorszaki földművelők által megművelt Vitis vinifera összesen 13 ősnek "adott életet"; a Vouillamoz által a „szőlők Casanovájá”-nak nevezett gouais blanc például legalább nyolcvan, Nyugat-Európában termő szőlőfajta őse: a chardonnay-é, a gamay-é, a furminté és a rizlingé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Anatóliából származik a bor

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra