Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mussolini arcai

2012. november 12. 14:30

Birodalmat épített

Mussolini először 1923-ban indított katonai akciót, amikor bombázta és egy rövid ideig megszállás alatt tartotta a Görögországhoz tartozó Korfu szigetét. A harmincas években az 1911-ben leigázott Líbiában Mussolini parancsára már több mint százezer embert tartottak fogva koncentrációs táborokban (Suluq, El Magrun, Abyar, El Agheila), ahol mérges gázokkal próbálták elejét venni a lázongásoknak.

A mérges gázt az Etiópia (Abesszínia) elleni hadjárat idején, 1935-ben és 1936-ban is bevetették. „Ez egy fasiszta birodalom, a béke birodalma, a civilizáció és emberiség birodalma” – jelentette ki büszkén a Duce. A vártnál nagyobb nehézségek árán megnyert háború eredményeképpen III. Viktor Emánuel Abesszínia császára lett.

A függetlenségét évszázadokon át megőrző ország lerohanásával Mussolini brit érdekeket sértett, és a Népszövetség is ellene fordult. Három évvel később Albániát – ahol addig az olaszok érdekeit kiszolgáló bábkirály, Amet Zoglu kormányzott – hódította meg az olasz hadsereg. Mussolini a spanyol polgárháborúba (1936-1939) is bekapcsolódott, és csapatokat küldött Francisco Franco nacionalista mozgalmának támogatására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Mussolini arcai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra