Múlt-kor.hu


	A maja civilizáció összeomlását kutatják

A maja civilizáció összeomlását kutatják

2012. október 2. 17:51

Belizében folytatódott az a projekt, amely a maja civilizáció összeomlását okozó klímaváltozás társadalmi-környezeti dinamikáját hivatott feltárni.

Az augusztus óta tartó nemzetközi kutatást Dr. Jason Polk, a Nyugat-Kentucky Egyetem Hoffman Környezeti Kutató Intézet munkatársának vezetésével zajlik, brit, kanadai és amerikai szakemberek bevonásával, köztük régészekkel, geológusokkal és paleoklimatológusokkal. A kutatás célja, hogy adatokat gyűjtsenek Közép-Amerikában, segítve ezzel annak a régóta megválaszolatlan kérdésnek a tisztázását, hogy a klasszikus maja civilizáció bukásával kapcsolatban sokat citált környezeti katasztrófa pontosan milyen szerepet játszott a rejtélyes kultúra hanyatlásában.

A rejtéllyel sokan és sokat foglalkoztak, de a teória igazán csak Jared Diamond néhány évvel korábban kiadott műve, a Collapse (Összeomlás) nyomán terjedt el, bár legutóbb a National Geographic és más, tudományos és népszerűsítő irodalom is foglalkozott a témával. Polk most a Vaca-fennsíkon, Minanha és Ix Chel régészeti helyszíneken folytat kutatásokat, hogy következtetéseket vonjon le a földhasználatra, a növényzet és a klíma változékonyságára vonatkozóan. Ezeket a területeket részben már feltárták, de további kutatásuk azért is fontos lehet, mivel Minanha és Ix Chel volt az utolsó helyszínek egyike, amiket a maják elhagytak.

Polk kollégáival a barlangokban vett kőzetmintákat és az ott fellelhető állócseppköveket (sztalagmit) vizsgálja meg, amiből az elmúlt néhány ezer év környezeti változásaira lehet következtetni. A fagyűrűkhöz hasonlóan ugyanis ezek a természeti képződmények is magukban hordozzák az adott terület klímatörténelmét, az izotópok elemzése pedig a maják idején tapasztalt időjárási viszonyokra vonatkozó megállapításokat tesz lehetővé.


	A maja civilizáció összeomlását kutatják

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra