Múlt-kor.hu

Elveszett királysírok

2012. szeptember 18. 12:38

12 hétig is eltarthat annak kiderítése, hogy a leicesteri parkolóban a minap megtalált emberi maradványok valóban az 1485-ben elhunyt angol király, a Shakespeare által gonosz, púpos uralkodóként halhatatlanná tett III. Richárdhoz tartoznak-e. Addig is bemutatunk néhány olyan királyt, akinek sírját eddig - bármennyire keresték is - még nem találták meg.

V. Edward és Richard, York hercege

Mielőtt III. Richard trónra kerülhetett volna, már csak egy valaki állt az útjában: unokaöccse, V. Edward. A fiú mindössze 12 éves volt, s nem lévén felkészülve a koronával járó hatalmas felelősségre, amelyet apja, IV. Edward hagyott rá, Richard régensként került Anglia élére.

V. Edward király

A leendő III. Richard király rövid időn belül bebörtönözte a londoni Towerbe V. Edwardot, annak öccsével, Richarddal, York hercegével együtt. A nagybácsi érvénytelenítette vetélytársa házasságát, így a leendő örökösök illegitimmé váltak az uralkodásra.

III. Richard végül megszerezte a trónt, a két gyermek pedig hamarosan eltűnt a történelemből. Habár a Tower 17. századi felújításánál a munkások találtak két gyermekcsontvázat, a maradványokat azóta sem tudták meggyőzően beazonosítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Elveszett királysírok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra