Múlt-kor.hu


	Ciudad Perdida, az elveszett város

Ciudad Perdida, az elveszett város

2012. szeptember 6. 08:58

Rácáfol nevére a kolumbiai Ciudad Perdida, amelyet évente mintegy nyolcezer turista keres fel. A település a dél-amerikai ország egyik legcsodálatosabb kulturális öröksége.

Minden évben nyolcezer turista kerekedik fel a kolumbiai El Mameybe, hogy aztán onnan egy háromnapos, 23 kilométeres gyalogtúrát követően megérkezzen Sierra Nevada de Santa Marta sűrű, már-már áthatolhatatlan dzsungelébe. Az út során vadállatok, köztük jaguárok, ocelotok és bőgőmajmok figyelik árgus szemekkel a túrázók minden lépését, s további 600 madárfaj egészíti ki a páratlan szépségű terület páratlan gazdagságú faunáját.

Ciudad Perdida (a spanyol név jelentése: elveszett város) Kolumbia egyik legcsodálatosabb kulturális öröksége. A 16. század végéig a tayrona indiánok lakták, akik több száz kőteraszt és –gyűrűt építettek; ezekről a régészek azt gondolják, hogy minden bizonnyal templomok, lakóházak és terek (plaza) alapjait képezték. S habár a tayronák a háromezer négyzetkilométeres területen több mint 250 települést alapítottak, kevés nagyobb vagy impresszívebb város létezett, mint a politikai és gazdasági központként szolgáló, körülbelül háromezer embernek otthont adó Ciudad Perdida.

A spanyol konkvisztádorok által behozott betegségek következtében a tayronák elhagyták a várost, amely ezáltal teljesen elnéptelenedett, s csak 1975-ben, a véletlennek köszönhetően fedezték fel újra, amikor a prekolumbán kincsek után nyomozó fosztogatók rábukkantak a város romjaira. Egy évre rá a Kolumbiai Történeti és Antropológiai Intézet (ICANH) megkezdte a település környékének megtisztítását a sűrű erdőtől.

A Global Heritage Fund jelenleg azon dolgozik, hogy a területet még vonzóbbá tegye az ökoturisták számára, de arra is figyel, hogy a területet ne lepjék el túlságosan a túrázók. Az ICANH által kidolgozott terv (Ciudad Perdida Master Conservation Plan) pedig azt célozza, hogy a területet – ahol jelenleg is élnek helyi közösségek – fenntartható módon fejlesszék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Ciudad Perdida, az elveszett város

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra