Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A történelem híres lakomái

2012. augusztus 27. 16:33

Mit ettek Midasz király halotti torán és az utolsó vacsora alkalmával? Tényleg annyira szerette a hasát I. Erzsébet? Miért fontos ünnep az amerikaiaknak az évszázados hagyományokra visszatekintő hálaadás ünnepe? Ezekre is választ kaphat rövid összeállításunkból.

<

Az utolsó vacsora

Talán a legismertebb „lakoma” az i. sz. első század első felében lezajlott utolsó vacsora volt, amelyen Jézus Krisztus 12 apostolával étkezett. A Jézus elfogása, majd keresztre feszítése előtti utolsó vacsora a szinoptikusok (négy evangélista közül Máté, Márk és Lukács) elbeszélése szerint a pészach ünnepe volt, amelyen a zsidók az Egyiptom földjéről való kivonulást ünnepelték meg.

A Biblia szerint Jézus a vacsorán hasonlította a kenyérhez a testét és a borhoz a vérét, amelynek emléke a római katolikus szentmisében mind a mai napig megjelenik az eucharisztia képében. A keresztények a nagycsütörtöki utolsó vacsorát az oltáriszentség alapításának tartják.

A kovásztalan kenyér és a bárány elfogyasztását követően tanítványaival a Getszemáni kertbe mentek imádkozni, ahol végül egyik tanítványa, Júdás árulása következtében Jézust elfogták, majd kihallgatásra vitték.

Az utolsó vacsoráról több művészeti alkotás is született, egyik leghíresebb a képen is látható, Leonardo da Vinci 1498-ban készített freskója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A történelem híres lakomái

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra