Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Robbanó csokival akarták megölni Churchillt

2012. július 19. 08:54

Egy hetven évvel ezelőtt íródott levélben az áll, hogy a nácik egy robbanó csokoládéval akarták volna eltenni láb alól Nagy-Britannia háborús miniszterelnökét, Winston Churchillt. A merényletet titkosügynökök hajtották volna végre, ami az egyik Rothschild báró fellépése nyomán hiúsult meg.

Hitler bombaszakértői azt tervezték, hogy egy robbanószerkezetet vékony csokoládéréteggel vonnak be, majd azt egy drága fekete-aranypapírba csomagolják.

A németek a Nagy-Britanniában tevékenykedő titkos ügynökeik segítségével akarták elrejteni a csokoládészeleteket abban az étkezőben, ahol a világháború éveiben a háborús kabinet fogyasztotta ebédjét. A csokoládénak álcázott szerkezetben elég robbanóanyag volt ahhoz, hogy bárkit megöljön néhány méteren belül.

A merénylettervet azonban a brit ügynökök hamar felgöngyölítették, s bizalmasan figyelmeztették erről az MI5 egyik magas rangú tisztviselőjét, Lord Victor Rothschildot, még azelőtt, hogy Churchill élete veszélybe került volna.

Rothschild báró – a híres bankárcsalád sarja, aki a civil életben biológusként dolgozott – levelet írt az egységében dolgozó grafikusnak, hogy készítsen poszter méretű képeket, amelyeken a lakosságot figyelmeztették a küszöbön álló akcióra.

A báró Laurence Fishnek címezte 1943. május 4-i keltezésű levelét, amelyet a londoni Parliament Street-i titkos bunkeréből fogalmazott meg. A levelet a művész felesége, Jean Bray találta meg, miután átkutatta elhunyt férje hagyatékát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Robbanó csokival akarták megölni Churchillt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra