Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mussolini bunkere

2012. július 16. 18:20

A Róma városközpontjában fekvő Villa Torlonia parkját már az 1970-es évek vége óta közparkként használhatják a rómaiak. Mussolini 1922 és 1943 között, azaz uralma nagy részében lakott az ott található épületben.

A villa ma már múzeum, ahol a látogatók testközelből szemlélhetik meg, hogyan élt a fasiszta Olaszország teljhatalmú ura. A római Via Nomentanába elzarándokoló turisták fotók segítségével ismerhetik meg Mussolinit, az embert, aki az egyik képen szürke lovával díjugrat, a másikon pedig szemébe tolt sapkájában teniszezik. A Duce sokkal elegánsabb azon a képen, amely az egyik arab diplomáciai látogatást örökítette meg, egy kevéssé ismert felvétel pedig a Mahatma Gandhival való találkozásnak állít emléket.

Amint Mussolini rádöbbent, hogy a háború irányítása kicsúszhat a kezei közül, az idő pedig ellene dolgozik, a Duce azon kezdte törni a fejét, hogy miként tudná saját és családja testi épségét megvédeni a korábban általa az olasz-abesszín háborúban már-már tökélyre „fejlesztett” bombázásoktól.

A bunkerről és a villáról készült fotók a galériában

Az első válasz adta magát, mivel a villa kertjében létezett egy pince, ahol a szövetségesek bombázásai elől tudott volna elmenekülni. A pincét ugyan vasajtó védte, s ágyakat tettek be, a kényszer szülte megoldást gyorsan elvetették, mivel egy hirtelen jött bombatámadás esetén a családnak ki kellett volna jönnie a villából majd védtelenül átrohannia a gyepen. Ez adta az új ötletet, hogy új óvóhelyet kell építeni a villában, így az épület alagsorát bunkerré alakították.

Mussolini attól tartott, hogy a szövetségesek gázbombát vetnek be ellene, ahogyan azt korábban ő is tette az afrikai hadjárat során. Ennek érdekében hermetikusan záródó ajtókat szereltetett az új óvóhelyre, s egy sugármentesítő termet alakíttatott ki, amely a kémiai anyagoknak a bőrről való eltávolítására szolgált.

A Duce ezzel sem volt elégedett, ezért még egy bunkert építtetett, ezúttal több méter mélyen a földben, a villa alatt. A munka azonban lassan haladt, Mussolini naplójában arról a félelméről írt, hogy a szövetségesek szorítása miatt nem tudják idejében befejezni a bunker építését. Mussolininak igaza lett: a bunker nem készült el 1943-ra, mikor a Ducét Rómában a király július 24-i parancsára letartóztatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Mussolini bunkere

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra