Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Folytatódik Szádvár régészeti feltárása

2012. június 4. 14:04

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében, Magyarország egyik legnagyobb alapterületű kővárában 2010 óta végez régészeti feltárást a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Szádvárért Baráti Kör önkénteseinek támogatásával. Az Aggteleki Nemzeti Park területén fekvő erősség az elmúlt két év régészeti kutatása során érdekes és tudományos szempontból is jelentős értéket képviselő leleteket sikerült napvilágra hozni.

<

Felszínre került egy, Szádvár egyetlen komolyabb ostromában elpusztult 16. századi cserépkályha maradványa, jelentős számú, épségben megmaradt kályhacsempével együtt. A vár jelenleg látható főkapuja alatt, majd 2 méteres mélységben, a kapu egy korábbi periódusból származó előzményének maradványait tárták fel. A külső és középső vár kapujának feltárása során azonosították annak az évszázadok során elpusztult nyomait is. Az országosan is egyedülállónak számító, első ízben 1570-ben említett felvonószerkezet, a „Csiga” fogadóállomásának helyén sikerült azonosítani a felvonó kapujának helyét is. Ebből az árokból 15. századi, Mátyás király idejéből előkerült pénzérmék, talán a „Csiga” eddig ismertnél korábbi meglétére is utalhatnak. A külső vár keleti végében álló Német bástya előterében, egy majd 1 méter átmérőjű, téglából rakott sütőkemence alapozását hozták felszínre.

A még csak részben restaurált leletanyagban nagy számú egész vagy kiegészített mázatlan, növényi díszes, talán felvidéki eredetű kályhacsempe, sárga és barna mázas tányér, nagyméretű, vörös földfestékkel díszített, ún. gömöri vászonfazék, itáliai eredetű csavart nyakú üvegpalack, valamint eredeti izniki (kis-ázsiai) porcelánkorsó töredékei is napvilágra kerültek. A részben restaurált fémtárgyak közül kiemelkedik a két rézborítású működőképes kolomp, fúró, ár, véső, háromszög alakú lakat, puskaalkatrészek, muskéta csövének töredéke, muskétagolyók, ló- és csizmapatkók, valamint egy gyönyörű állapotban fennmaradt vésett díszítésű bronz férfigyűrű.

A 2012. évi ásatás célja a tavaly elért eredmények további „kibontása”. A főkapu és a külső-középső vár kapuja alaprajzának tisztázása, a 17. századi írott forrásokban szereplő 12 ezer (!) tégla felhasználásával épített sütőkemencék és sütőházak megkutatása, a „Csiga” két ló által hajtott szerkezetének és fogadóépületének felkutatása, valamint a külső vár alaprajzának, építési periódusainak további tisztázása.

A szervezők az augusztus 6-12. között sorra kerülő régészeti feltárásra várják a vár- és műemlékkedvelő, természetszerető önkéntesek jelentkezését, a [email protected] e-mail címen, ahol további tájékoztatást adnak az régészeti feltárás és a részvétel részleteiről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Folytatódik Szádvár régészeti feltárása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra