Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hová menjünk nyaralni?

Mivel minden esztendőben komoly kihívást jelent a tartalmas nyári időtöltés megválasztása, úgy gondoltuk, idén javaslunk 5 olyan helyszínt, ahová a Múlt-kor szerkesztői habozás nélkül elutaznának. Úticéljainkban segítségül hívtunk olyan filmeket is, amelyek az adott helyszíneken játszódnak, így olvasóinknak akár már mindegyik ismerős is lehet. Bár mind az öt javaslat szívünk csücske, Siklóst mindenképpen kiemeljük az ajánlóból, hiszen ide a Múlt-kor történelmi magazin nyári kiadásának olvasói ingyen léphetnek be - csupán magukkal kell vinniük az aktuális számot. Kellemes pihenést kívánunk!

Siklós: egy darabja a magyar történelemnek
 

1963-ban a siklósi várban forgatták a Tenkes kapitánya című, 13 részes, az Eke Mátét alakító Zenthe Ferenc főszereplésével játszódó filmsorozatot, amely – bár alacsony költségvetése sokszor a jeleneteken is nyomott hagyott – a Magyar Televízió első és egyik legsikeresebb sorozatává vált. Az Örsi Ferenc ifjúsági regényét jelenetről jelenetre nyomon követő történetet az 1964-es magyar bemutató után több külföldi televízióban is vetítették, többek között Kínában, ahol ugyanolyan népszerű lett, mint itthon. Örsi egyébként epizódonként 4.000 forintot kapott, amely átszámítva a 13 rész után mai áron kb. 10-11 milliónak felel meg.

A Fejér Tamás rendezte ifjúsági kalandfilm-sorozat Baranya megyében a Rákóczi szabadságharc idején játszódik. A főszereplő Eke Máté Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros parancsára a környék szegényeit összegyűjtve felveszi a császári seregek elleni harcot. Az egyenként fél órás részek vidám jeleneteken, mulatságos kalandokon keresztül mesélik el, hogy szállhatott szembe egy maroknyi magyar a jól felfegyverzett labancok ellen.

A történetben feltűnik Pécsi Ildikó alakításában Rózsa, a cigánylány, a vicces nevű Bruckenbacker Alfonz kapitány (Basilides Zoltán), báró Eberstein Eckbertné Amália (Krencsey Marianne) és a főhős kedvese, Székely Veronika (Vajda Márta), akit a bátor kurucok megmentenek a császárbarát Dudva kocsmárossal való kényszerházasságtól.

A vasárnap délelőttönként vetített Tenkes kapitányában nem folyik vér, nem láthatunk bosszúból vagy gyűlöletből elkövetett gyilkosságokat. Néha ugyan kicsit lassú a menete, de ha leül az ember nézni, megfogja és többé nem engedi el. És nem csupán a gyermekeket, hanem a felnőtteket sem.

A főhőst alakító Zenthe Ferenc imádott nevetni, utált vezetni (ami a későbbi 13 éves Szomszédok-beli taxisofőr Taki bácsi alakítását nézve elég érdekes), és bárhol képes volt elaludni. Legendák szóltak róla, hogy amikor csak tehette, összetolt két széket vagy keresett egy alkalmas baranyai lankát és már aludt is: „hunyok egy hangyányit” – mondta mindig ilyenkor. A magával sosem elégedett Nemzet Színésze a forgatókönyvet cédulákra jegyzetelte, s ezeket a rövid írásokat olvasta el az adott jelenet előtt.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2012. nyár számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra