Múlt-kor.hu

Ahol az athéni gyilkosokat ítélték el

2012. április 23. 13:21

Az ókori görög bíróság, a Palladion egy részét - ahol a klasszikus kortól a római korig vizsgálták a gyilkossági ügyeket - tárták fel régészek Athén belvárosában több mozgatható lelettel együtt. A funkcionális igazságszolgáltatói terület Athéné istennő egyik kedvesének tiszteletére épült.

Az 1960-as években Ioannis Travlos régész és kutatócsoportja már több bíróságot is felfedezett, azonban a legutóbbi ásatások érdekes nyomokat tártak fel a bíróság funkcióját illetően. A bírósági terület déli részén található fülkéről a kutatók úgy vélik, hogy az a kihallgatás folyamatának adhatott otthont.

Az ókori görög mítosz szerint a Palladion bíróságot Athéné istennő barátjának, Palladának a tiszteletére szentelték fel. A történet szerint az istennő véletlenül megsebesítette barátját, amibe az belehalt.

Ennek az emlékét őrzik a kerámia urnák, a pénzérmék és a bíróság falán lévő képek is. Ítélkezéskor a bírák előtt két urna állt, s döntésüknek megfelelően a vádlott ártatlanságát vagy a bűnösségét jelképező urnába dobták szavazataikat. A bíróság kizárólag emberölési esetekben ítélkezett, háborús ügyekben vagy házasságtörés esetén a delphoi bírósághoz kellett fordulni a lakosoknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ahol az athéni gyilkosokat ítélték el

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra